Germania va menține în funcțiune ultimele trei centrale nucleare în cadrul unei schimbări de politică

Redacția aug. 17, 2022 0 comentarii
Centrala nucleara Dukovany Cehia

Germania plănuiește pentru a amâna închiderea ultimelor trei centrale nucleare din țară, în timp ce se pregătește pentru o posibilă penurie de energie în această iarnă, după ce Rusia a redus livrările de gaz către țară, au declarat oficiali guvernamentali germani, scrie Wall Street Journal.

Deși temporară, această măsură ar marca prima abatere de la o politică inițiată la începutul anilor 2000 de eliminare treptată a energiei nucleare în Germania și care, în timp, a devenit consacrată în consensul politic.

Decizia nu a fost încă adoptată în mod oficial de cabinetul cancelarului german Olaf Scholz și va necesita probabil un vot în Parlament. Unele detalii sunt încă în discuție, au declarat trei oficiali guvernamentali de rang înalt pentru WSJ. O decizie a cabinetului ar trebui, de asemenea, să aștepte rezultatul unei evaluări a nevoilor energetice ale Germaniei, care va fi finalizată în următoarele săptămâni, dar despre care oficialii au spus că este o concluzie inevitabilă.

Cu toate acestea, deși o decizie oficială ar putea întârzia câteva săptămâni, guvernul consideră că au fost îndeplinite două condiții cheie care permit o prelungire temporară a duratei de viață a celor trei centrale rămase, a căror închidere este prevăzută acum la 31 decembrie: Germania se confruntă cu o penurie probabilă de gaz și lăsarea reactoarelor să funcționeze mai mult timp nu reprezintă o problemă de siguranță, au declarat oficialii.

„Reactoarele sunt sigure până la 31 decembrie și, evident, vor rămâne sigure și după 31 decembrie”, a declarat un oficial de rang înalt.

Sursa foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *