Ghișeul.ro se va interconecta cu platforme private de plăți

ghiseul.ro sursa foto: Ghiseul.ro

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) deschide platforma Ghișeul.ro pentru interconectări cu platforme private de plăți și servicii.

Ghișeul.ro beneficiază de un cadru legislativ actualizat, de creșterea numărului de servicii publice și a tipurilor de plăți disponibile în platformă, iar ADR consideră că în acest moment – pentru a ușura și mai mult posibilitatea cetățenilor de a relaționa online cu instituțiile – este oportun ca Ghișeul.ro să se interconecteze cu platforme private, cu respectarea unor condiții prealabile.

Ghișeul.ro este livrabilul cel mai de succes al ADR. Rezultatele platformei nu se bazează doar pe numărul de utilizatori. Foarte importante sunt și serviciile publice pentru care se pot face plăți fără crearea unui cont. Comparativ cu perioada aprilie-iunie din 2020, am înregistrat în acest an o creștere de 228% a numărului de tranzacții și de 195% a valorii sumelor plătite prin Ghișeul.ro. De aceea, am hotărât să ducem Ghișeul.ro la nivelul următor, permițând interconectarea platformelor private de plăți și servicii cu Ghișeul.ro. Prin diversificarea opțiunilor de plată, aducem Ghișeul.ro tot mai aproape de cetățean”, a spus Octavian Oprea, președintele ADR.

Pentru interconectare, este absolut necesar ca platformele private să respecte standarde stricte de securitate cibernetică și protecție a datelor. Documentele solicitate în procedura de interconectare cu Ghișeul.ro vizează următoarele aspecte:

  • audit de securitate al aplicației
  • audit de conformitate cu Directiva NIS (UE) 2016/1148 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune, transpusă în legislația națională prin Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice
  • audit de conformitate cu prevederile Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date

Un proiect de interconectare a Ghișeul.ro cu o platformă lansată de dezvoltatori IT români a fost deja implementat. Reprezentanții ADR continuă demersurile pentru interconectarea cu alte platforme și aplicații ce beneficiază de un număr mare de utilizatori.

În ceea ce privește înregistrarea unor noi platforme și instituții, precum și diversificarea plăților și serviciilor oferite, Autoritatea pentru Digitalizarea României depune eforturi constante prin inițierea constantă a unor campanii de informare, prin toate mijloacele de comunicare disponibile, a tuturor instituțiilor direct beneficiare ale funcționalităților sistemului Ghișeul.ro.

sursa foto: Ghiseul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *