Giganții din Energie Exxon Mobil, Chevron, Shell şi TotalEnergies au obținut venituri de 51 de miliarde de dolari într-un trimestru, dublu față de anul trecut

Redacția iul. 31, 2022 0 comentarii
Offshore sonda exxon

Exxon Mobil, Chevron, Shell şi TotalEnergies au obţinut în trimestrul trecut venituri cumulate de 51 de miliarde de dolari, duble faţă de intervalul similar din 2021, datorită creşterii preţurilor petrolului şi gazelor naturale, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Toate cele patru companii au anunţat în ultimele luni programe de răscumpărare a acţiunilor, profitând de marjele ridicate obţinute din vânzările de petrol şi gaze.

Exxon a depăşit companiile concurente, cu un profit net de 17,9 miliarde de dolari, cu câteva miliarde de dolari mai mare decât recordul său anterior, raportat în 2012, care a fost susţinut de vânzările de active din Japonia.

A cincea mare companie producătoare de petrol, BP, va raporta rezultatele trimestriale săptămâna viitoare.

Companiile au obţinut rezultate solide ale diviziilor de producţie, ajutate de creşterea contractelor futures pentru petrolul Brent, de referinţă la nivel internaţional, care în trimestrul trecut a avut un preţ de circa 114 dolari pe baril.

Preţurile ridicate ale ţiţeiului pot reduce marjele pentru companiile petroliere integrate, deoarece suportă şi costul ţiţeiului utilizat pentru produsele rafinate. Cu toate acestea, după invadarea Ucrainei de către Rusia şi a numeroaselor închideri ale rafinăriilor din întreaga lume ca urmare a pandemiei de coronavirus, marjele de rafinare au explodat în al doilea trimestru, depăşind câştigurile la ţiţei, amplificând câştigurile.

”Rezultatele solide din trimestrul al doilea reflectă un mediu de piaţă global strâns, în care cererea s-a redresat la niveluri aproape de pre-pandemie şi oferta s-a erodat. Creşterea ofertei nu se va întâmpla peste noapte”, a declarat directorul general al Exxon, Darren Woods, într-o discuţie telefonică cu analiştii.

Rezultatele marilor companii din industria petrolului vor atrage cu siguranţă critici din partea politicienilor şi apărătorilor consumatorilor, care spun că companiile petroliere valorifică deficitul global de aprovizionare pentru a îngrăşa profiturile şi a îngrădi consumatorii.

Preşedintele american Joe Biden a declarat luna trecută că Exxon şi alţii câştigă ”mai mulţi bani decât Dumnezeu” într-un moment în care preţurile combustibililor au crescut la niveluri recordu.

La începutul acestei luni, Marea Britanie a adoptat o taxă excepţională de 25% pentru producătorii de petrol şi gaze din Marea Nordului.

Parlamentarii americani au discutat o idee similară, deşi şansele de adoptare în Congres sunt reduse.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *