Grâul a urcat la cel mai mare nivel din 2008, după ce Rusia a atacat Ucraina

Redacția feb. 25, 2022 0 comentarii
agricultura, combina, lan de grau

Prețul grâului a sărit la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, stârnind îngrijorări cu privire la inflația la nivel mondial, în contextul în care atacul Rusiei asupra Ucrainei pune în pericol o sursă vitală de aprovizionare la nivel mondial, scrie Bloomberg.

Contractele futures la bursa din Chicago au crescut cu până la 2,8%, până la 9,6075 dolari pe bushel, înainte de a se relaxa. Câștigurile au fost plafonate joi, când prețurile au crescut cu maximul permis de bursă. Porumbul și soia au crescut și ele vineri, în timp ce uleiul de palmier a scăzut.

Rusia și Ucraina, numite cândva „coșul Europei”, exportă aproximativ un sfert din grâul din lume și jumătate din produsele de floarea soarelui, cum ar fi semințele și uleiul. Ucraina vinde, de asemenea, mult porumb în țări din întreaga lume.

Analiștii au avertizat că războiul ar putea afecta producția de cereale și chiar dubla prețurile globale la grâu.

Acest lucru ar putea afecta grav cumpărătorii din țări precum Egipt, Turcia și, în special, multe țări din Africa de Nord, care se bazează pe grâu și porumb din regiune.

Peste 40% din exporturile de grâu și porumb ale Ucrainei au mers în Orientul Mijlociu sau Africa anul trecut – iar întreruperile aprovizionării ar putea afecta disponibilitatea acestora în aceste zone.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *