Grecia lansează oficial sezonul turistic. Estimări în industria elenă: veniturile vor ajunge la 40% din nivelul record înregistrat în 2019

Peninsula Kassandra, regiunea Halkidiki, Grecia

Veniturile generate de industria de turism vor ajunge la 40% din nivelul record înregistrat în 2019, estimează preşedintele Confederaţiei Elene de Turism (SETE), Yannis Retsos, citat de Reuters. Acesta a manifestat vineri un “optimism temperat” cu privire la revenirea industriei în acest an, după pagubele provocate de pandemia de COVID-19.

Grecia, ţară în care turismul aduce aproximativ 20% din PIB, urmează să lanseze sâmbătă, în mod oficial, sezonul turistic. În 2020, Grecia a cunoscut cel mai slab sezon turistic din ultimele decenii, cu doar şapte milioane de turişti şi venituri de patru miliarde de euro, în scădere semnificativă faţă de recordul de 33 de milioane de vizitatori şi venituri de 18 miliarde de euro în 2019, arată datele Reuters, preluate de Agerpres. În aceste condiţii, PIB-ul Greciei a suferit o contracţie de 8% anul trecut.

“Prognozele au fost întotdeauna riscante în domeniul turismului şi acest lucru este cu atât mai valabil acum, în pandemie”, a declarat Yannis Retsos, la un forum economic organizat la Atena, atunci când a fost rugat să facă o prognoză pentru acest an. “Dacă vom avea revenirea pe care o sperăm în a doua jumătate a anului, ne puteam aştepta la venituri cuprinse între 40 şi 50% din cele înregistrate în 2019”, a spus Retsos, adăugând că 40% este cel mai realist scenariu.

Începând de vineri, Grecia a ridicat restricţiile şi a redeschis muzeele şi faimoasele bijuterii arheologice, inclusiv vechea Acropolă din Atena. Aceasta după ce, la începutul acestei luni, Grecia a redeschis restaurantele după o pauză de şase luni.

Turiştii străini vor putea să viziteze Grecia cu condiţia să fie vaccinaţi sau să prezinte un rezultat negativ la un test COVID-19.

Prezent la aceeaşi conferinţă, ministrul elen al Turismului, Harry Theoharis, a afirmat că Germania, una dintre principalele pieţe pentru turismul elen, a ridicat carantina pentru cei care se întorc din Grecia.

 

Inquam Photos/ Bogdan Danescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *