Grecia: Turismul a avut încasări mai mari decât recordul din 2019 în primele 8 luni din acest an

grecia, vacanta, turism, santorini Sursa foto: Pexels/Aleksandar Pasaric

Veniturile din turism în Grecia în perioada ianuarie-august depășesc cu aproximativ 11% maximul istoric înregistrat în urmă cu patru ani, scrie Kathimerini.

Extinderea sezonului turistic în Grecia în lunile septembrie și octombrie – și, conform datelor disponibile, și în noiembrie și decembrie – dă un impuls foarte important ocupării forței de muncă și economiei în general.

Turismul elen atinge noi recorduri istorice și rate de ocupare crescute în toate hotelurile care rămân deschise în octombrie și noiembrie, dar și în majoritatea hotelurilor care funcționează 12 luni.

Tendința nu mai este condusă de destinațiile sezoniere de vară – care, în orice caz, au înregistrat și ele performanțe istorice în acest an – ci de capitală și de regiunea mai largă Attica, precum și de Salonic.

Încasările din turism pe tot parcursul acestui an ar trebui să depășească 20 de miliarde de euro, depășind recordul de 18,2 miliarde de euro din ultimul an înainte de pandemie, adică în 2019.

Potrivit datelor publicate vineri de Banca Greciei, sosirile călătorilor nerezidenți în primele opt luni din acest an (ianuarie-august) au crescut cu 18,4% față de anul trecut, în timp ce încasările din călătorii s-au ridicat la 14,66 miliarde de euro, în creștere cu 15,3% față de perioada corespunzătoare din 2022 și cu 10,89% față de cele opt luni din 2019, când ajunseseră la 13,22 miliarde de euro.

Numai în luna august, rata de creștere față de patru ani mai devreme a fost mai mică, ridicându-se la 6%. Cifrele băncii centrale arată că veniturile în luna august s-au ridicat la 4,31 miliarde de euro, față de 4,1 miliarde de euro în 2019.

Prelungirea sezonului turistic se află și în spatele faptului că numărul șomerilor înregistrați în septembrie a scăzut față de august, potrivit datelor Serviciului Public de Ocupare a Forței de Muncă, deoarece companiile care activează în sectoarele legate de ospitalitate nu au făcut aproape nicio disponibilizare, în timp ce școlile private au procedat la recrutarea obișnuită de profesori pentru învățământul primar și secundar.

Aceste cifre extrem de încurajatoare vin în sprijinul opiniei predominante în prezent în Ministerul Economiei și Finanțelor, potrivit căreia șomajul va continua să scadă în următoarele luni.

Sursa foto: Pexels/Aleksandar Pasaric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *