Grupul Electrica a avut un profit net de 620,4 milioane lei în 2023, în creștere cu 11% față de 2022

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Grupul Electrica a înregistrat în 2023 un profit net de 620,4 milioane de lei, în creştere cu 11%, respectiv 61,6 milioane de lei, raportat la anul precedent, ca urmare a performanţei segmentului de distribuţie, potrivit unui comunicat al companiei.

Anul trecut, la nivelul Grupului Electrica, EBITDA a înregistrat o creştere de 27,1%, respectiv 369,8 milioane de lei, ajungând la o valoare de 1,733 miliarde de lei, comparativ cu valoarea de 1,363 miliarde de lei, realizată în 2022.

Creşterea EBITDA a fost generată, în principal, de performanţa pe plan operaţional a segmentului de distribuţie, pe fondul creşterii veniturilor din distribuţia de energie electrică cu aproximativ 1,015 miliarde de lei (sau 29,9%), la valoarea de 4,412 miliarde de lei, faţă de 3,397 miliarde de lei în 2022.

Profitul operaţional a înregistrat o creştere de 22%, până la valoarea de 1,011 miliarde de lei, datorită impactului pozitiv de 688,6 milioane de lei generat de cheltuielile operaţionale, impact diminuat de scăderea veniturilor operaţionale cu 506,4 milioane de lei.

Profitul net pentru anul 2023 a înregistrat o creştere de 61,6 milioane de lei (11%). Rezultatul este generat, în principal, ca urmare a performanţei segmentului de distribuţie, în contextul scăderii costurilor cu energia electrică pentru acoperirea CPT, ca urmare a implementării mecanismului de achiziţie centralizată MACEE. Conform acestuia, producătorii au obligaţia de a vinde 80% din energia disponibilă la un preţ de 450 lei/MWh, impact diminuat de creşterea volumelor de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în reţea.

Profitul net individual obţinut de Electrica în anul 2023 este de 19,2 milioane de lei. Dividendul brut propus a fi distribuit din profitul individual este de 0,1178 lei/acţiune, iar valoarea totală brută a dividendelor este de 40 milioane de lei.

„Grupul Electrica a menţinut traiectoria pozitivă a performanţelor financiare din anul 2023, cu o creştere de peste 27% a valorii EBITDA şi un profit net cu 11% mai mare faţă de anul precedent. Este o muncă de echipă şi le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru efortul susţinut. Anul trecut a adus pentru noi şi alte evenimente importante, precum accelerarea iniţiativelor din segmentul de producţie a energiei regenerabile şi lansarea strategiei corporative pentru perioada 2024-2030. Prin adoptarea noilor direcţii strategice, aliniate cu cele de la nivel naţional şi european, vom îndeplini un rol important în tranziţia energetică şi vom contribui semnificativ la atingerea obiectivelor de sustenabilitate, eficienţă şi inovare din domeniu. În acelaşi timp, ne propunem să asigurăm perspective solide de dezvoltare a companiilor din Grup şi să răspundem atât nevoilor clienţilor, cât şi aşteptărilor investitorilor şi acţionarilor noştri”, a declarat Alexandru Chiriţă, directorul general al Electrica.

Pe segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu aproximativ 1,015 miliarde de lei (sau 29,9%), la 4,412 miliarde de lei, de la 3,397 miliarde de lei în 2022, în principal din efectul generat de creşterea veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12 (recunoscute pe baza stadiului de execuţie a lucrărilor, conform politicii contabile privind recunoaşterea veniturilor din contractele de construcţii), la care s-au adăugat creşterea tarifelor de distribuţie şi scăderea volumelor de energie electrică distribuită.

În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile au scăzut în anul 2023 cu aproximativ 905,8 milioane de lei (sau 11,1%), la 7,280 miliarde de lei, de la 8,186 miliarde de lei în 2022, această variaţie fiind generată, în principal, de scăderea cantităţii de energie electrică furnizată cu aproximativ 9,1%, ca urmare a diminuării portofoliului de clienţi, precum şi a scăderii consumului la nivel naţional (efect al creşterilor de preţ la energia electrică, dar şi al măsurilor de eficienţă energetică implementate).

Pentru segmentul de furnizare, atât în anul 2023, cât şi în 2022, efectul preţurilor cu amănuntul la energie electrică a fost acoperit prin subvenţii primite de la autorităţile statului, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gaze naturale, în urma aplicării Ordonanţei 27/2022, cu modificările şi completările ulterioare.

La 31 decembrie 2023, suma estimată pentru subvenţii, ce urma a fi primită de la Ministerul Energiei, era în valoare de 2,596 miliarde de lei (31 decembrie 2022 – 1,281 miliarde de lei), iar de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială era de 19 milioane de lei. Din valoarea subvenţiilor de încasat, suma de 1,529 miliarde de lei reprezintă cereri neîncasate şi depuse la autorităţile statului.

„De menţionat pentru evoluţia din punct de vedere al performanţei financiare 2023 vs. 2022 este faptul că, în 2023, CPT capitalizat a fost de aproximativ 18,6 milioane de lei faţă de 2022, când s-a înregistrat o valoare de 989,3 milioane de lei, Grupul Electrica reuşind să scadă costurile adiţionale privind achiziţia de energie electrică pentru CPT pe segmentul de distribuţie. Pe lângă scăderea costurilor cu CPT, performanţa operaţională a fost susţinută şi de reducerea altor costuri operaţionale, cât şi de obţinerea unor venituri mai mari din energia reactivă. Este de menţionat şi faptul că, activele intangibile constituite, împreună cu veniturile din capitalizarea costurilor cu CPT, sunt nemonetare. Aceste venituri se recuperează din punct de vedere monetar (prin facturări şi, ulterior, încasări), în prezent şi în perioadele următoare, primul an fiind 2023, începând cu data de 1 aprilie”, se spune în comunicat.

Volumul de energie electrică distribuită anul trecut, de 17,05 TWh, a fost în scădere cu 3,8% faţă de 2022. Operatorul Distribuţie Energie Electrică România (DEER) deserveşte aproximativ 3,93 milioane de utilizatori, pe o arie ce acoperă circa 40,8% din suprafaţa României. În 2023, DEER a realizat şi pus în funcţiune investiţii în valoare de 777,1 milioane de lei, reprezentând 101,7% din valoarea anuală a programului de puneri în funcţiune planificat pentru 2023 (i.e. 764,1 milioane de lei, din care 628,4 milioane de lei plan aferent anului 2023 şi 135,6 milioane de lei valori reportate aferente anului 2022), potrivit comunicatului.

Volumul de energie electrică furnizată pe piaţa cu amănuntul – 7,8 TWh – a fost mai mic cu 9,1% comparativ cu anul 2022, pe fondul tendinţei generale de scădere a consumului de energie electrică. Electrica Furnizare furnizează electricitate pentru aproximativ 1,7 milioane de locuri de consum pe piaţa concurenţială, cât şi în regim de serviciu universal şi de ultimă instanţă. Electrica Furnizare este unul dintre cei mai mari furnizori, cu o cotă totală de piaţă de 16,61% şi de 10,25% în regim concurenţial, conform ultimului raport ANRE disponibil, din noiembrie 2023.

Grupul Electrica urmăreşte în continuare extinderea portofoliului în domeniul producţiei de energie electrică, în special din surse regenerabile, având la acest moment proiecte în diferite faze de execuţie, cu o capacitate de aproximativ 300 MW.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie, furnizare şi producţie a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Electrica oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *