Grupul energetic francez EDF va revizui proiectarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni, dar nu a precizat dacă va amâna implementarea lor în 2030

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

EDF va schimba folosirea tehnologiilor existente pentru proiectarea reactoarelor sale modulare de mici dimensiuni (SMR), în loc să continue să dezvolte propriile sale inovaţii, a anunţat compania franceză de stat, transmite Reuters, citată de Agerpres.

EDF nu a precizat care va fi impactul bugetar al refacerii proiectării, după patru ani de muncă, şi nici dacă va amâna implementarea SMR, care ar fi trebui să fie lansate pe piaţă în anii 2030.

O sursă de la Nuward, subsidiara EDF care proiectează SMR, a declarat pentru Reuters că decizia de a reveni la stadiul de proiect a venit după discuţii cu potenţialii clienţi, cum ar fi Vattenfall, CEZ şi Fortum, care analizează investiţii atât în centrale nucleare de a treia generaţie, cât şi în reactoare modulare de mici dimensiuni care urmează să fie construite.

Aceşti potenţiali clienţi au nevoie de asigurări că nu vor creşte costurile promise iar ţintele de livrare vor fi îndeplinite şi sunt mai dispuşi să investească într-un produs care are la bază tehnologii confirmate, pentru a se asigura de un cost nivelat al energiei electrice (LCOE) pentru SMR cuprins între 70 şi 100 euro per megawatt-oră, susţin sursele.

Într-un comunicat, EDF a precizat că Nuward a ajuns la faza de proiectare de bază, în care echipele de ingineri pot studia mult mai detaliat modelul complet al fabricii, şi la acest stadiu EDF a decis “să dezvolte proiectarea”.

“În urma reorientării ne vom concentra pe dezvoltarea unei proiectări care va folosi exclusiv tehnologiile existente, vor exista condiţii mai bune de succes prin facilitarea fezabilităţii tehnice”, a precizat un purtător de cuvânt al EDF.

Un nou plan de acţiune în privinţa proiectării ar trebui să apară în câteva luni, susţin sursele de la Nuward.

Comunicatul EDF vine într-un moment în care site-ul de investigaţii L’Informé a anunţat, citând surse din companie, că s-a renunţa la proiectarea internă a SMR, din cauza dificultăţilor întâmpinate de ingineri, iar EDF vrea să se alieze cu alte companii sau să folosească tehnologiile disponibile pentru a evita întârzierile sau depăşirea bugetului.

Nuward a primit subvenţii de stat pentru dezvoltarea tehnologiei sale.

De asemenea, EDF a semnat acorduri cu firme din Europa pentru a dezvolta SMR, alături de reactoarele mari convenţionale.

Sursa foto: NuScale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *