Guvern: Listarea Hidroelectrica va avea loc până la finalul primului semestru din 2023

Hidroelectrica Sursa foto: Hidroelectrica / Facebook

La întâlnirea dintre premierul Nicole Ciucă și delegația Fondului Proprietatea s-a discutat în principal despre stadiul pregătirilor pentru listarea la BVB a Hidroelectrica și Salrom. Conform comunicatului de presă al Guvernului, listarea Hidroelectrica va avea loc până la finalul primului semestru al anului viitor.

Listarea Hidroelectrica și Salrom va avea loc prin vânzarea de acțiuni deținute de Fondul Proprietatea la aceste două companii, aflate majoritar în proprietatea statului român.

Fondul Proprietatea încearcă de mai mulți ani să vândă parțial sau integral acțiunile de la Hidroelectrica și Salrom, iar cea mai bună soluție este prin listarea la bursă a acestora. Fondul deține un pachet de 49% din acțiunile Salrom, producător de sare, și aproape 20% din acțiunile Hidroelectrica. Valoarea Hidroelectrica este estimată la 57 miliarde lei, conform ultimului raport al KPMG.

O analiză a Tradeville arată că investitorii individuali au putea achiziționa până la 30% din titlurile Hidroelectrica în eventualitatea unei listări, în timp ce Fondul Proprietatea ar lista până la 19,94%, adică pachetul deținut.

La finele primului trimestru al anului, acționarii Hidroelectrica au aprobat listarea unui pachet de până la 20% din acțiuni, fiind vizat pachetul deținut de Fondul Proprietatea. „Listarea se va face ca urmare a unei oferte publice secundare având drept obiect acţiuni ale S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. reprezentând până la 19,94% din totalul acţiunilor emise de societate, realizată de Fondul Proprietatea S.A”, se arăta în comunicatul din martie al companiei. Restul de 80,06% din acțiuni sunt deținute de Ministerul Energiei.

“Listarea celor două companii la Bursa de Valori Bucureşti, susţinută de Guvernul României, face parte din viziunea implementată la nivelul Executivului, pentru a îmbunătăţi guvernanţa şi transparenţa companiilor pe care le deţine. Acest demers va contribui la dezvoltarea pieţei locale de capital, care are un rol fundamental în dezvoltarea companiilor româneşti şi accesul lor la finanţare care să le poată dinamiza investiţiile. Consolidarea investiţiilor va întări economia”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Finalizarea cu succes a listării unui pachet consistent din acţiunile Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti va permite României să îndeplinească la termen obiectivul stabilit în cadrul PNRR, la sfârşitul primului semestru al anului viitor, mai spune Guvernul.

Sursa foto: Hidroelectrica / Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *