BREAKING Acționarii Hidroelectrica au dat undă verde pentru listarea la bursă a 20% din companie

microhidrocentrala-sursa-hidroelectrica-e1533027318526

Acţionarii Hidroelectrica au aprobat, joi, în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare, listarea a aproape 20% din companie pe Bursa de Valori Bucureşti.

Listarea va viza pachetul de acțiuni de 19,94% din companie deținut de Fondul Proprietatea, în contextul în care statul român nu poate înstrăina încă participații la companiile de stat, din cauza unei legi adoptate de Parlament.

„Listarea se va face ca urmare a unei oferte publice secundare având drept obiect acţiuni ale S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. reprezentând până la 19,94% din totalul acţiunilor emise de societate, realizată de Fondul Proprietatea S.A”, arată compania, în comunicat.

Acţionarii Hidroelectrica sunt statul român, prin Ministerul Energiei (80,06%), şi Fondul Proprietatea (19,94%).

„Salutăm decizia acţionariatului de listare a companiei Hidroelectrica la bursă şi suntem pe deplin pregătiţi să ducem la îndeplinire această hotărâre. Este un pas natural pentru o companie de talia Hidroelectrica, o etapă nouă pe care o anticipăm şi aşteptăm de multă vreme. Suntem convinşi că listarea va duce la consolidarea poziţiei societăţii şi la transparentizare suplimentară şi, de asemenea, va contribui serios la creşterea gradului de lichiditate al BVB, cu implicaţii pozitive asupra economiei naţionale. Aş vrea să subliniez faptul că listarea deschide noi oportunităţi, inclusiv pentru românii care îşi doresc să cumpere şi să deţină acţiuni la una dintre cele mai solide companii cu capital majoritar de stat”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României, energie verde, cu cele aproximativ 200 de hidrocentrale. Compania exploatează un număr de 209 centrale, având o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Fondul, care este condus de managerul de investiții Franklin Templeton, a fost înființat ca fond pentru a compensa românii pentru bunurile confiscate în perioada comunismului și deține participații minoritare într-o serie de firme de stat.

Fondul are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participația sa la Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari.

Citește și: 

INTERVIU Johan Meyer, Fondul Proprietatea: Avem o fereastră unică de oportunitate pentru listarea Hidroelectrica

Comentarii

  1. Alo, USR, AUR, cetățeni cu boli în fază trerninală, trezirea!!!

    Faptele prevazute in articolul 394-397, savarsite de catre Presedintele Romaniei sau de catre un alt membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, constituie infractiunea de inalta tradare si se pedepsesc cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.”

    Articolele la care face trimitere aceasta infractiune sunt cele de: tradare (394), tradarea prin transmitere de informatii secrete de stat (395), tradarea prin ajutarea inamicului (396) si actiuni impotriva ordinii constitutionale (397)

  2. Nesimțiți! Va aduce exact 0 lichidități utile. Cine știe ce se va întâmpla cu banii aduși pe termen scurt – sunt multe metode de furt din partea guvernanților. Și pe termen lung și foarte lung, 20% din energia produsă de hidroelectrica nu va mai produce beneficii statului român, ci unora ce au bani acum să cumpere acțiuni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *