Guvernatorul Băncii Angliei spune că va fi ”foarte vigilent”, pe fondul volatilităţii continue din piața financiară

Bank of England, banca angliei Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a promis marţi că va fi ”foarte vigilent”, pe fondul volatilităţii continue, şi a sugerat că piaţa ”testează” băncile pentru a le găsi punctele slabe, transmite CNBC, conform News.ro.

Acţiunile bancare globale au scăzut puternic în martie, pe măsură ce temerile de contagiune s-au răspândit după prăbuşirea Silicon Valley Bank din SUA – cel mai mare faliment bancar de la criza financiară – şi salvarea de urgenţă a Credit Suisse de către rivalul elveţian UBS.

Bailey a declarat Comitetului Selectat al Trezoreriei din Regatul Unit că autorităţile americane se ocupă de probleme specifice legate de băncile regionale din Statele Unite şi că Credit Suisse este ”o poveste instituţională” – dar a afirmat că sistemul bancar din Regatul Unit este ”într-o poziţie puternică de capital şi lichiditate.

Vineri a avut loc o vânzare puternică a acţiunilor bancare europene, conduse de Deutsche Bank , care i-a derutat pe mulţi analişti, având în vedere revenirea băncii germane la o rentabilitate constantă, împreună cu poziţia sa robustă de capital şi lichiditate.

Deutsche Bank şi-a revenit parţial luni, conducând creşterile acţiunilor, pe măsură ce panica pieţei pare să se diminueze, după ce First Citizens a fost de acord să cumpere o mare parte din activele băncii falimentare Silicon Valley Bank.

”De asemenea, cred că ceea ce am văzut la sfârşitul săptămânii trecute, în special vineri, când au existat mişcări destul de puternice ale pieţei [au fost] mişcări pe pieţe pentru, dacă doriţi, testarea firmelor”, a spus Bailey parlamentarilor.

Banca Angliei a dezvăluit săptămâna trecută că a avertizat autorităţile de reglementare din SUA cu privire la riscurile crescânde de la SVB înainte de prăbuşirea acesteia, semnalând că Autoritatea sa de Reglementare Prudenţială ”a înţeles că SVB UK a fost expusă riscului de concentrare, deoarece a acordat împrumuturi şi a preluat depozite de la aceeaşi bază de clienţi, relativ concentrată în sectorul inovaţiei.”

Acesta a spus că a avertizat banca şi Rezerva Federală din San Francisco despre acest risc şi despre ”suprapunerea clienţilor pe partea de active şi pasive a bilanţului” SVB UK.

Rezerva Federală a Statelor Unite şi alte bănci centrale din întreaga lume au majorat agresiv ratele dobânzilor în ultimul an, în încercarea de a controla creşterea inflaţiei, iar condiţiile monetare înăsprite au lăsat expuse portofoliile de obligaţiuni ale unor bănci.

Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *