Guvernul a aprobat acordarea unui sprijin de 1.400 lei pentru facturile la energie în 2023. Peste 3,9 milioane de persoane vor beneficia de cardul de energie / Mecanismul pentru a plăti facturile

Redacția dec. 8, 2022 9 comentarii
FOTO_ARHIVA_ROMSILVA_LEMNE_FOC_2

Guvernul a adoptat în ședința de joi o ordonanță de urgență prin care va acorda un sprijin de 1.400 de lei, în două tranșe, de 700 lei fiecare, acordate în februarie și septembrie 2023, pentru ca populația vulnerabilă să își poată plăti facturile la energie. Banii vor veni din fonduri europene, a anunțat ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș. Toate formele de energie se pot deconta, a spus el. Ministrul susține că vor fi 3,9 milioane de beneficiari.

Astfel, se va acorda un sprijin populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie, în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe astfel:

700 lei/semestruse acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023;

– 700 lei/semestruse acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.

Sprijinul va compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Sprijinul se acordă sub forma unui card de energietipărit și distribuit de către Poşta Română. Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăți prin serviciul de mandat poștal asigurate de Poșta Română, pentru decontarea datoriilor curente și/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie.

Sprijinul se acordă persoanelor aflate în risc de sărăcie care îndeplinesc condițiile de venit mediu pe membru de familie și de vârstă pentru a beneficia de sprijin în vederea compensării prețului la energie. Aceste categorii de persoane sunt următoarele:

a) pensionarii sistemului public de pensiipensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditateindiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediuale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010,republicată, cu modificările și completările ulterioare;
d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

În cazul în care la un loc de consum domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, sprijinul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, indiferent dacă acesta este sau nu titularul contractului de furnizare, condiționat ca locul de consum să coincidă cu domiciuliul sau domiciliul declarat.

În situația în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari prevăzuți, se iau în calcul și veniturile acestora. În cazul în care media veniturilor per locuitor/gospodărie este mai mare de 2.000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se acordă card de energie.

Ministrul Marcel Boloș a explicat mecanismul prin care o persoană își va plăti facturile cu ajutorul acestui card:

„Cardul va fi obligatoriu, pentru că dă dreptul titularului de card să beneficieze de compensarea prețului la energie. Apoi, factura care vine lunar acasă și pe care decide beneficiarul – orice locuință are mai multe tipuri de consumuri energetice, de la energia electrică până la încălzire, gaze naturale – și beneficiarul decide pe care dintre facturi decide să o achite din cei 700 lei. Cu documentele justificative, împreună cu cardul pentru energie și cu cartea de identitate se poate prezenta la oficiul poștal. Acolo, oficiul poștal completează documentele necesare și eliberează o dovadă privind plata de sume în mandat poștal pentru a certifica că operațiunea are loc. Pe de o parte avem prima modalitate la oficiul poștal.

Iar cea de-a doua este direct prin intermediul poștașului, care completează documentele necesare, eliberează aceeași dovadă și de acolo revine responsabilitatea Poștei Române pentru a opera plățile către furnizorii de energie.

Am ales această modalitate pentru ca toate formele de energie, toate facturile pe care le primește o persoană considerată vulnerabilă să poată să efectueze plăți către furnizorul de energie pe care și-l dorește.

Mai mult, ne-am gândit la persoanele vârstnice, care în această perioadă o duc cel mai greu și care locuiesc la blocuri, care în această perioadă au factura la căldură cea mai mare. De această dată pot să spun că pot, din ajutorul nostru pentru compensarea prețului la energie, să plătească factura.

Factura care ajunge de la operatorul care furnizează serviciul de alimentare termică ajunge la asociația de proprietari și, de acolo, asociația de proprietari eliberează un certificat de validare a datoriei față de furnizorul de energie termică și cu respectivul certificat se operează la Poștă aceste plăți în mandat poștal”.

 

Comentarii

 1. Și dacă cumpăra lemne sau butelie cu gaz cum se decontează bani. Mi se pare o mare prostie cu aceasta birocrație puteau sa emită un card ca cel de alimente și era mai simplu cumpăra omul mai simplu. Acest model este o prostie exact ca TALOANELECFR pentru pensionari bani aruncați de pomana

 2. De ce se lauda acest ministru ca vor beneficia 3,9 milioane de pensionari când eu și soția ne incadram între persoanele care pot beneficia,dar cardul se dă pentru o gospodarie. Câștiga statul,dă bani mai puțini și se lauda ca a dat 1400 lei pensionarilor.Rusine!!!

 3. CEA MAI CRETINA SI INTORTOCHIATA METODA DE A ACORDA AJUTOARE.
  DACA AR FI GANDIT CU PICIOARELE POLITICIENII SI AR FI GASIT O METODA DEMNA SI RESPONSABILA PENTRU INTELIGENTA LOR PE CARE NU O AU DE FUNCTIONARI PUBLICI,
  – NU AU LUAT IN CALCUL CA PE FISA DE INTRETINERE SUNT SI ALTE INCASARI PE LANGA CELE DE GAZ, SERVICII COMUNE CARE SUNT PLATITE, FOND DE RULMENT, APA CALDA /RECE,….
  – NU S-AU GANDIT CA SUNT PERSOANE CARE AU ALT DISTRIBUITOR DE ENERGIE ELECTRICA DECAT CEL DE LA POSTA,
  – FAC LEGI PESTE LEGI CARE SE BAT CAP IN CAP – PENALIZAREA PENTRU NEPLATA INTRETINERE LA TERMEN=JUSTITIE
  (2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afişării.
  Jurisprudenţă
  (3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere, prevăzute la alin. (1), se includ în fondul de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităţilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi, precum şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere nu pot fi utilizate şi în alte scopuri.
  Art. 78. – Jurisprudenţă
  (1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăţi restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor şi să înştiinţeze preşedintele şi comitetul executiv al asociaţiei de proprietari despre restanţe.
  (2) Asociaţia de proprietari, prin preşedinte, are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier.
  REGIMUL LUI CEAUSESCU TRIMETEA CETATENII LA FACUT COZI PENTRU MANCARE- O METODA SA NU MAI FACA ANTIPOLITICA- IAR VOI EUROPENILOR NE INGROPATI IN POSTA, MANDATE, LEGITIMARI, COMISIOANE DATE IN STANGA SI IN DREAPTA CA SA SCARBITI LUMEA SA RENUNTE SI SA-I BAGATI IN BUZUNARE CUM ATI FACUT CU BONURILE DE MASA PENTRU VACCIN BUSTER – RATACITE IN BUZUNARELE CUI NU TREBUIE.
  TREI SFERTURI DINTRE GUVERNANTI SUNT PLECATI CU PLUTA, …

 4. Pentru persoanele care depășesc 60 de ani și NU AU NICI UN FEL DE VENIT, nu se încadrează în nici o categorie la care statul oferă tot felul de ajutoare (încălzire, alimente)etc ce e de făcut, chiar aceste persoane nu există pentru nimeni în țară asta?

 5. Suntem saraci si pentru ca suntem prosti ….
  s-a facut atata publicitate ,a vuit mass-media ca ce mare efort face guvernul si ca ce mare impact financiar presupune acest ajutor … dar despre impactul financiar creat de pensiile speciale nu sufla unul o vorba !
  Deci…sa revenim : oameni buni , pentru ce trebuie sa-mi trimiteti un plic prin posta română care cuprinde o înștiințare privind neîndeplinirea venitului de eligibilitate ?
  Asta presupune niste costuri ,timp pierdut la posta , copaci taiati pentru hartia necesara ( le luati din camion bustenii oamenior alora care se chinuie sa-i duca in Austria ) si pe urma va suparati ca nu ne vor austriecii in Schengen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *