Guvernul a împrumutat 3,5 miliarde de euro de pe piețele externe, o sumă record

bani, euro, bancnote Sursa foto: Pexels/Pixabay

Guvernul a împrumutat miercuri 3,5 miliarde de euro, la prima ieșire pe piața externă din acest an, suma fiind un record la o singură ieșire pe extern, scrie profit.ro. România intenţionează să strângă aproximativ 7,4 miliarde de euro în acest an din emiterea de eurobonduri.

Miercuri, statul a atras 2 miliarde de euro printr-o emisiune de obligațiuni pe 12 ani și 1,5 miliarde euro printr-o emisiune separată pe 20 de ani. Costul împrumutului pe 12 ani s-a situat la 2,1% (rata midswap de 0,15%+195 puncte de bază), iar cel pentru bondurile pe 20 de ani la rata 2,77% (midswap de 0,42%+235 puncte de bază). Investitorii au oferit 6 miliarde de euro, respectiv 4 miliarde de euro, pentru cele două emisiuni.

Precedentul record pentru o singură ieșire pe piețele externe a fost stabilit în luna mai a anului trecut, când Guvernul a luat 3,3 miliarde de euro.

Anul trecut, statul a împrumutat de pe piețele externe 8,8 miliarde de euro și 3,3 miliarde de dolari, pentru a finanța deficitul record de 102 miliarde lei.

Potrivit Bloomberg, România intenţionează să strângă aproximativ 7,4 miliarde de euro în acest an din emiterea de eurobonduri, pe măsură ce vizează construcţia de autostrăzi şi ajutoare pentru industriile afectate de pandemie.

Guvernul are un necesar brut de finanțare pentru 2021 de 130,8 miliarde lei, din care 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB) pentru deficitul bugetar, iar restul pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plată.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *