Guvernul a pus în dezbatere publică proiectul prin care vrea să prelungească plafonarea polițelor auto RCA până la finalul anului/ Guvernul susține că prin prelungirea acestei măsuri se elimină creșterea prețurilor

Redacția sept. 29, 2023 0 comentarii
asigurare auto rca

Guvernul a pus în dezbatere publică hotărârea prin care să se prelungească plafonarea polițelor auto RCA până la date de 31 decembrie 2023.

  • Puteți consulta aici hotărârea
  • Puteți consulta aici nota de fundamentare

„Perioada de aplicabilitate a prevederilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie se prelungește până la data de 31 decembrie 2023”, potrivit hotărârii publicate în dezbatere publică.

Guvernul transmite că prin acest act normativ au fost stabilite tarifele de primă practicate pentru asigurările RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmând a fi valabile pentru o perioadă de 6 luni, până la data de 10 octombrie 2023.

De asemenea, Guvernul susține că „prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor”.

Guvernul a discutat joi, în ședință, în primă lectură, un proiect de lege pentru prelungirea până la finalul anului a plafonării polițelor RCA.

„Pentru a se evita creșterea prețurilor acestor polițe pe final de an, în special, când e cererea foarte mare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului. El a spus și că „se caută și o soluție pe termen lung care să ducă la reglementarea atât de necesară a acestei piețe de asigurări”.

El a precizat că va exista o prelungire a plafonării polițelor. „Va intra rapid pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe de guvern astfel încât să se adopte acest act normativ până la depășirea pragului de expirare”, a spus purtătorul de cuvânt.

În urmă cu două săptămâni, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus un proiect de prelungire până la 31 decembrie 2023 a Hotărârii de Guvern care stabileşte tarifele maximale pe care societăţile de asigurări le vor practica, a declarat luni Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări din instituție.

Reamintim că Guvernul a adoptat pe 5 aprilie un proiect de hotărâre pentru plafonarea tarifelor RCA, care limita nivelul acestora la cel din februarie 2023, timp de șase luni. Este a treia oară când Guvernul încearcă plafonarea tarifelor; inițial, ASF a retras un proiect care viza plafonarea tarifelor la nivelul din martie 2022, iar apoi, după ce ASF a venit cu un al doilea proiect, premierul l-a chemat la discuții pe șeful ASF, pentru a fi „analizate cele mai bune opțiuni”.

Sursa foto: assets.publishing.service.gov.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *