Guvernul aprobă deschiderea punctului de frontieră cu Ungaria de la Beba Veche, cea mai vestică localitate din România/Va funcționa doar pe timpul zilei și cu restricție pentru camioane

vamă Beba Veche Timiș captură Google

Guvernul va aproba în ședința de joi, 25 aprilie deschiderea punctului de frontieră România-Ungaria de la Beba Veche, în județul Timiș, cea mai vestică localitate din România.

Pe 18 aprilie, Ministerul Transporturilor a aprobat Proiectul unei Hotărâri de Guvern care va permite preluarea în administrare de la Consiliul Județean Timiș la CNAIR a Drumului Județean 682 (24 km.) și reclasificarea ca Drum Național (punctele de trecere a frontierei -excepție cele temporare- trebuie să fie amenajate pe Drumuri Naționale, Autostrăzi sau Drumuri Expres).

Discuțiile între România și Ungaria pentru deschiderea PTF Beba Veche sunt începute din 2023. Guvernul aprobase pe 20 octombrie un Memorandum pentru deschiderea punctului de frontieră România – Ungaria la Beba Veche, iar  anterior, pe 1 septembrie 2023, la Timișoara, Guvernele României și Ungariei semnaseră două memorandumuri pentru deschiderea punctului de frontieră de la Beba Veche (cea mai vestică localitate din România) și execuția unui nou pod peste Mureș la Cenad, tot în județul Timiș.

Punctul de trecere a frontierei de la Beba Veche va fi deschis doar pentru autovehicule de până la 7,5 tone și cu un program de funcționare zilnic, doar de la ora 08 00 la ora 20 00, precizează Ministerul Transporturilor :

,,La data de 08.04.2024, Ambasada Ungariei în România a transmis Ministerului Afacerilor Externe nota verbală nr. 45-1/HUEMB/BUC/2024 prin care a comunicat acceptarea propunerii părții române, respectiv Nota Verbală a României (MAE) nr. GI/791 din data de 11 aprilie 2024, fiind astfel perfectat acordul menționat anterior. Pentru punerea în aplicare a demersului, în urma discuțiilor purtate cu instituțiile implicate pe marginea subiectului de referință, s-a stabilit faptul că punctul internațional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria) va fi amenajat în localitatea Beba Veche, județul Timiș, pentru traficul internațional de persoane, precum şi pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone. În cazul creării condițiilor tehnice și de infrastructură necesare, părțile române și cele ungare pot conveni despre prelungirea programului de lucru, precum și folosirea punctului de trecere a frontierei pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 7,5 tone.Controlul traficului de persoane care ies de pe teritoriul Ungariei și intră pe teritoriul României, respectiv al celor care ies de pe teritoriul României și intră pe teritoriul Ungariei – inclusiv controlul persoanelor participante la traficul internațional de mărfuri – are loc pe teritoriul României, într-un loc comun. În acest scop, pe teritoriul României se înființează un loc de serviciu ungar pentru controlul traficului de frontieră. Programul de lucru al punctului internațional de trecere a frontierei, va fi zilnic, de la ora 08:00 la ora 20:00 (ora României) și de la ora 07.00 la ora 19.00 (ora Ungariei). Punctul de trecere a frontierei va fi dat în folosință după realizarea infrastructurii, asigurarea personalului și a utilităților necesare în vederea desfășurării în bune condiții a controlului de frontieră, în conformitate cu normele și standardele în vigoare. Posturile necesare efectuării controlului la frontiera de stat vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat Poliţiei de Frontieră Române, din numărul total de posturi aprobat Ministerului Afacerilor Interne, iar posturile necesare efectuării controlului specific de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat acestui operator economic prin bugetul de venituri și cheltuieli.” – Proiect Hotărâre de Guvern

„România va deschide un nou punct de trecere a frontierei de stat cu Ungaria/ În cadrul ședinței desfășurate astăzi, 20 octombrie 2023, Executivul, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a aprobat Memorandumul privind încheierea unui Acord cu Ungaria, în vederea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei între localitățile Beba Veche – Kübekháza. Memorandumul vine în urma demersurilor inițiate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pe baza propunerii formulate de către Consiliul Județean Timiș, care a promovat inițiativa deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, între localitățile Beba Veche – Kübekháza. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA), urmează să asigure construcția infrastructurii și furnizarea dotărilor și utilităților necesare funcționării punctului de trecere a frontierei. Inițiativa a fost convenită, de principiu, în cadrul contactelor cu partea ungară. Astfel, în cadrul unei reuniuni la nivel de experți, desfășurată la Szeged, la 24 august 2023, a fost identificată în comun o variantă optimă de amplasare a infrastructurii punctului, în urma evaluării aspectelor privind fezabilitatea tehnică, controlul de frontieră, eficacitatea economică și condițiile locale. Această variantă implică și modernizarea drumului județean DJ 682 pe o secțiune de aproximativ 24 km și realizarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat în zona de graniță”, arată un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.

Proiectul va începe cu etapa de proiectare (elaborarea SF), derulată de CNAIR și finanțată prin bugetul de stat. Pentru comunitățile din zona Cenad/Nagycsanád urmează să fie reconstruit podul peste râul Mureș, obiectivul fiind al CJ Timiș, spunea pe 1 septembrie 2023, la Timișoara, Ministrul Sorin Grindeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *