Guvernul aprobă noi proiecte necesare pentru a atinge jaloane din PNRR / Ciucă: Este vorba de o sumă foarte mare de bani pe care trebuie să-i „accesionăm”

Redacția dec. 30, 2021 0 comentarii
Nicolae Ciucă

Guvernul s-a reunit joi, în a treia ședință din această săptămână, pentru a aproba o serie de proiecte necesare pentru a atinge jaloane din PNRR cu termen-limită finalul acestui an. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, în debutul ședinței, că este vorba de o sumă foarte mare de bani pe care trebuie să-i „accesionăm”.

„În ședința de astăzi vom continua să aprobăm toate elementele care constituie îndeplinirea jaloanelor și țintelor în PNRR. Acesta reprezintă practic cel mai important obiectiv pe care noi l-am avut în acest sfârșit de an. Practic, activitate guvernului, pe lângă problemele curente pe care a trebuit să le rezolvăm, s-a centrat pe identificarea soluțiilor astfel încât aceste jaloane și ținte să poată fi îndeplinite. Este cel mai important proiect național de redresare și reziliență pe care l-am înțeles așa cum l-am prezentat de fiecare dată în comunicările pe care le-am avut. Consider că nu este puțin lucru să subliniez de fiecare dată și ori de câte ori voi avea și vom avea ocazia să menționăm că este vorba de o sumă foarte mare de bani, 30 de miliarde de euro, pe care trebuie să-i accesionăm și să-i gestionăm așa cum vine… cum se cuvine, astfel încât să realizăm reformele și investițiile care sunt solicitate prin implementarea acestui plan”, a declarat premierul, în debutul ședinței de Guvern.

El a afirmat că a fost nevoie ca Guvernul să accelereze viteza de lucru astfel încât să poată să se apropie de finalizarea acestui deziderat.

Premierul a vorbit despre proiecte și reforme asumate pentru cetățeni și societate și a dat câteva exemple:

  • domeniul educației: „Un obiectiv important pus în concordanță cu proiectul de reformă „România Educată” este reducerea abandonului școlar. Printr-un program pe care îl vom aproba în ședința de astăzi și care reprezintă țintă în PNRR, 2.500 de unități de învățământ din România vor beneficia de finanțare pentru a preveni părăsirea timpurie a școlii, îndeosebi de către copii din familiile vulnerabile”, a declarat premierul.
  • sectorul infrastructurii feroviare: „Vom adopta un plan de acțiune pentru creșterea cu cel puțin 25% până în 2026 a traficului feroviar și pentru îmbunătățirea traficului de călători”, a spus Ciucă.
  • servicii extinse de alimentare cu apă și canalizare: „Printr-o ordonanță pe care o vom aproba astăzi vom face posibilă racordarea la serviciile publice cu alimentare cu apă a cetățenilor din mai multe comunități. România are la dispoziție în următorii ani prin acest program 968 de milioane de euro pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată”, a anunțat premierul.

Nicolae Ciucăa declarat că prima tranșă a grantului de care va beneficia România  în valoare de 1,8 miliarde euro a intrat în țară la începutul lunii decembrie. Potrivit lui, la începutul anului 2022 urmează să intre în contul statului român încă 1,9 miliarde de euro, reprezentând prefinanțarea din împrumutul acordat României.

„Fondurile de care va beneficia România anul viitor vor finanța reforme, dar și investiții în infrastructură, de exemplu două secțiuni din Autostrada Transilvania, respectiv Nădășelu – Zimbor și Zimbor – Poarta Sălajului, proiecte de renovare energetică, dezvoltarea unor capacități de producție de energie electrică”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a anunțat că, în contextul în care toate reformele și investițiile din PNRR sunt cuprinse în programul de guvernare, dar și având în vedere importanța acestui proiect, monitorizarea operaționalizării PNRR va fi preluată la nivelul primului ministru.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.