Guvernul dă Ordonanță de Urgență pentru ca șoferii să-și înmatriculeze mașinile online. Ministerul de Interne are termen de maximum 12 luni pentru digitalizarea serviciului de înmatriculare auto

inmatriculari auto, masini

Șoferii ar putea să-și înmatriculeze mașinile și online din 2024, potrivit unui Proiect de Ordonanță de Urgență pe care Guvernul urmează să-l aprobe în ședința de miercuri, 24 mai. Actul normativ inițiat de Ministerul de Interne prevede că în termen de 6-12 luni serviciile de înmatriculare și radiere auto se vor face și online, fără cozile clasice de la ghișee. Practic, pentru ca digitalizarea să devină operațională, este nevoie de înființarea unei platforme „Registrul Electronic Național de Identități Electronice”, unde vor fi implementate date de la 3.300 de entități implicate la nivel național, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG).

În prezent, Direcția de Permise și Înmatriculări (DRPCIV) asigură servicii online integrale doar pentru radiere și rezervare/păstrare număr de înmatriculare. Înscrierea în circulație, adică înmatricularea auto, este cel mai solicitat serviciu cu aproape 1,5 milioane de certificate de înmatriculate eliberate în 2022.

„Accesul cetățenilor la serviciile publice din domeniul înmatriculării vehiculelor rutiere presupune, în cele mai multe cazuri, deplasarea la sediile mai multor autorități, pentru îndeplinirea formalităților cerute de lege. Parcurgerea acestor etape presupune constituirea unor seturi de documente care se impun a fi depuse la instituțiile anterior amintite, acest proces implicând un efort excesiv, consumator de timp și resurse financiare, ce generează confuzii și nemulțumiri în rândul solicitanților nevoiți să adreseze câte o cerere fiecărei autorități implicate. În aceste condiții, este evidentă birocrația mecanismului administrativ actual, ce trebuie parcurs de solicitant în vederea înmatriculării unui vehicul, astfel încât se impune crearea unor mecanisme interinstituționale de schimb al datelor, bazate pe 2 interacțiunea acestuia cu cât mai puține instituții, urmată de diseminarea datelor relevante către toți ceilalți actori implicați. Din analiza statistică efectuată la nivelul Direcției generale permise de conducere și înmatriculări rezultă că, în cursul anului 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate), și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere, ceea ce înseamnă că, anual, în aproximativ 1,6 milioane de situații, solicitanții acestor operațiuni sunt nevoiți efectueze deplasări între mai multe autorități, precum autoritatea de înmatriculare, organul fiscal local, și, după caz, organul fiscal teritorial al ANAF”, arată proiectul.

Potrivit proiectului, Internele vor înființa o platformă online în termen de 6 – 12 luni de la adoptarea actului normativ. „Este încă un pas înainte pe care România îl face pe drumul transformării digitale, după lansarea aplicaţiei ghişeul.ro şi a cazierului judiciar online gratuit. Ne propunem să îi oferim cetăţeanului o viaţă mai uşoară, o relaţie directă cu instituţiile statului, servicii uşor accesibile şi transparente, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. (…) După adoptarea proiectului de ordonanţă de urgenţă, MAI va dezvolta o platformă, în termen de 6 – 12 luni, ceea ce va permite înmatricularea şi radierea online a autovehiculelor, în primă fază pentru acele autovehicule deja înmatriculate în România”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Sebastian Burduja, citat într-un comunicat al ministerului.

Anul trecut au fost înmatriculate aproape 130.000 de autoturisme noi şi peste 320.000 de maşini aduse din străinătate.

Comentarii

  1. Minciuni
    “În prezent, Direcția de Permise și Înmatriculări (DRPCIV) asigură servicii online integrale doar pentru radiere și rezervare/păstrare număr de înmatriculare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *