Guvernul declară război produselor din plastic de unică folosință. Vor fi interzise bețișoarele pentru urechi, tacâmurile și paiele / Autoritățile, obligate să creeze un sistem pentru colectarea separată a PET-urilor

Carmen Radu aug. 24, 2021 0 comentarii
tacâmuri plastic

Guvernul discută miercuri o ordonanță de urgență care interzice imediat produsele din plastic de unică folosință precum bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele pentru băuturi sau recipientele pentru alimente fabricate din polistiren expandat. În plus, companiile care utilizează unele produse din plastic de unică folosință, precum paharele, vor trebui să pună un preț separat pe acestea. De asemenea, autoritățile publice vor fi obligate ca de la 1 ianuarie 2022 să creeze un sistem public pentru colectarea separată a PET-urilor.

Prin această ordonanță, Guvernul va transpune o directivă europeană adoptată în urmă cu doi ani, care interzice câteva categorii de produse.

Astfel, imediat ce ordonanța de urgență intră în vigoare, se interzice introducerea pe piață a următoarelor produse din plastic de unică folosință:

 1. Bețișoare pentru urechi (cu excepția celor medicale)
 2. Tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești)
 3. Farfurii.
 4. Paie pentru băuturi (cu excepția celor medicale)
 5. Agitatoare pentru băuturi
 6. Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane
 7. Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:

(a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;

(b) sunt de regulă consumate din recipient;

(c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.

 1. Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
 2. Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Totodată, operatorii economici care comercializează o serie de produse din plastic de unică folosință vor fi obligați să ofere consumatorului posibilitatea de a alege la punctele de vânzare alternative reutilizabile, alternative adecvate și durabile sau care nu conțin plastic, să aplice un preț de vânzare pentru produsele din plastic de unică folosință furnizate și să evidențieze distinct pe documentele de vânzare prețul produselor din plastic de unică folosință furnizate și să afișeze valoarea la loc vizibil la punctul de vânzare, pentru informarea consumatorilor finali.

Este vorba despre următoarele produse:

 1. Pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora.
 2. Recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care: a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; b) sunt de regulă consumate din recipient; c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.

În plus, de la 1 ianuarie 2022, autoritățile locale  au obligația să organizeze, să gestioneze și să coordoneze un sistem public pentru colectarea separată a PET-urilor, în vederea reciclării. Este vorba despre sticlele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, inclusiv dopurile și capacele acestora. Sunt exceptate sticlele din sticlă sau metal pentru băuturi cu dopuri și capace din plastic și sticlele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.

Sursa foto: Unsplash / Volodymyr Hryshchenko

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *