Guvernul majorează contribuția la pensiile private, la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024

Bani, investitie, economii Foto: Pexels.com

Guvernul va majora contribuția virată la pensiile private Pilon II la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024, de la 3,75% în prezent, arată un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Muncii.

Ministerul susține că măsura de a crește contribuțiile pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual este asumată ca jalon din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), cât și în Programul de Guvernare.

În prezent, un angajat virează 25% din salariul brut la pensii, sub formă de contribuție de asigurări sociale (CAS). Din total, 21,25% merg către sistemul public de pensii (Pilonul I), iar 3,75% merg către pensiile private (Pilon II).

În cazul în care Guvernul majorează cota virată la Pilonul II și nu compensează cota virată la Pilonul I, contribuțiile virate la sistemul public de pensii vor scădea la 20,25%.

În 2018, Guvernul a scăzut contribuția la Pilonul II, în loc să o crească, cum prevedea legea

Pensia privată obligatorie, numită şi pensie Pilonul II, a fost introdusă în 2008 şi a fost stabilită drept obligatorie pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani. Acest tip de pensie era opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani.

Pilonul II înseamnă că o mică parte din contribuţia de asigurări sociale (CAS) plătită de toţi românii către bugetul public este direcţionată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare şi investirea continuă a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu aparţin societăţilor de administrare, ci românilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privată a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Când a demarat acest sistem, procentul a fost de 2% şi a crescut cu 0,5% în fiecare an, până în 2010 când, din cauza crizei economice, Guvernul a fost nevoit să îngheţe pentru mai mulţi ani contribuţia.

Deşi în 2018 aceasta trebuia să crească de la nivelul de 5,1% la 6%, Executivul a scăzut acest procent la 3,75%, cu pretextul „revoluției fiscale” și al transferului contribuţiilor de la angajator la angajat şi a majorării salariului brut. Atunci și valoarea brută a contribuției a scăzut. Astfel, în prezent, statul reţine din salariul unui român o cotă de 25% de CAS, iar din aceasta 3,75% sunt viraţi în conturile românilor din Pilonul II.

Potrivit APAPR, numărul total de participanţi înregistraţi în sistemul de pensii private a ajuns la 7,78 milioane la finele anului 2021, dintre care numărul mediu al participanţilor cu contribuţii virate lunar a fost de 4 milioane, în creştere cu 140.000 faţă de 2020. Sumele administrate de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la peste 89 miliarde de lei (18 miliarde euro), în creştere cu 18,6% faţă de finele lui 2020.

Foto: Pexels.com

Comentarii

  1. Este foarte bine ca ati scris ca in acest moment ar fi trebuit deja sa fie 6%, daca nu era ‘revolutia fiscala’ a PSD. Si este bine sa insistati pe asta: de ce statul roman nu si-a respectat intai angajamentele initiale? Sa refaca cota de 6%, si apoi sa creasca cu 1% plecand de la 6%, nu plecand de la 4%. Si in felul acesta sa se indrepte si romanii catre un sistem de pensii transparent, echitabil si privat, si sa scape gradual de sistemul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *