Guvernul majorează pedepsele pentru șoferii teribiliști. Permis suspendat pentru 120 de zile pentru mersul pe contrasens pe autostradă

Accident A 1 Giarmata SURSA FOTO : DRDP Timişoara

Guvernul a majorat sancțiunile pentru șoferii teribiliști care circulă pe contrasensul autostrăzii, pe banda de urgență sau care conduc agresiv, a anunțat ministrul de Interne Lucian Bode. Proiectul de Ordonanță pentru modificarea Codului Rutier fusese lansat în dezbatere publică încă din noiembrie.

„Am adoptat ordonanța de urgență pentru circulația pe drumuri publice. Scopul legislatiei rutiere este de a proteja viața și integritatea persoanelor care participă la traficul rutier. În 2021, am înregistrat o scădere a accidentelor cu persoane grav rănite, dar numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut cu 8%. Am ajuns la 1.878 de morți în accidente rutiere în 2021”, a spus ministrul.

Astfel, Guvernul definește comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și introduce sancțiunea cu amendă cuprinsă între 580 lei și 725 lei, clasa a doua de sancțiuni, alături de suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Totodată, circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzii va fi sancționată cu amendă prevăzută în clasa a patra de sancțiuni, între 1.305 și 2.900 lei și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Se introduce sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrelor de întoarcere sau de mers înapoi.

„Am văzut cu toții acele imagini șocante care surprindeau un comportament iresponsabil și riscant care a pus în pericol viața celor din jur”, a spus Bode.

Totodată, este trecută într-o clasă superioară de contravenții, din clasa a doua de sancțiuni în clasa a treia, nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depășire și neacordarea de prioritate, precum și majorarea perioadei de suspendare a permisului de la 30 de zile la 60 de zile.

La trecerile la nivel cu calea ferată, se majorează perioada de suspendare a exercitării dreptului dea a conduce de la 90 zile la 120 în cazul nerespectării regulilor de trecere.

Este reglementat un nou prag de viteză, respectiv pragul de peste 70 de km/h față de limita legală pentru depășirea căreia se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului de 120 de zile.

Se introduce o nouă contravenție pentru nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehicului.

S-a constatat o lipsă de eficiență a punctelor de penalizare aplicate. În situația depunerii plângerii contravenționale, termenul de prescripție a cumulului de puncte nu se supendă. De aceea, se suspendă de drept termenul de prescripție de 6 luni pentru cumulul de 15 puncte de penalizare până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

Se introduce interdicția de a conduce un vehicul pe dumurile publice în urma condamnării pentru săvârșirea unor infractț la regim rutier pe teritor ro pentru titularii permiselor de conducere emise de autoritățile altor state.

Se introduce posibilitatea susținerii testului de verificare a cunoștințelor, regulilor de circulație care permite reducerea perioadei de suspendare la orice serviciu al poliției rutiere de pe teritoriul României.

Această ordonanță va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Dispozițiile referitoare la contravenții intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

„Carnagiul de pe șoselele României trebuie oprit”, a spus Bode.

SURSA FOTO : DRDP Timişoara

Comentarii

 1. “pentru șoferii teribiliști care circula..”
  Pentru toata lumea care incalca regulile de circulatie!

  Personal cred ca aceasta modificare e stupida!
  Cum adica de la 3 luni la 4 luni?
  Chiar nu va produce niciun efect!
  Amenzile sunt ridicole, suspendarea de permis la fel iar samctionarea cu puncte de penalizare e derizorie!

  Modificarea modificarii nu produce nimic!
  Cocalarii fac legea!
  Militia e niciunde!
  Cum se aplica sanctiunile?
  De cine?
  Cand?
  Le plateste cineva?
  Cuantumul amenzii trebuie prohibitiv!
  Si nu mai vezi cocalarul cu bmv si lant de aur ca merge pe contrasens!
  Incercati Autostrada Campina – Brasov!
  De la Nistoresti pana la Comarnic dupa doua ore de coada vei numara cel putin 20 de cocalari pe contrasens.
  Zi de zi!

  Asa ca puneti prin Lege Militia la treaba sa sanctioneze pe toti la maxim!
  In Polonia am vazut sanctiuni dure pe circulatia rutiera si toti respecta legea!
  Au camere radar din 10 in zece km vazute de mine de la Cracovia la Varsovia!
  Si e in regula cu circulatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *