Guvernul României a aprobat actul constitutiv al Băncii de Investiții și Dezvoltare

ocean credit Sursa foto: Ocean Credit

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de azi se află Hotărârea privind aprobarea actului constitutiv al Băncii de Investiții și Dezvoltare – S.A. La începutul lunii octombrie, ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat că vrea ca această nouă bancă să fie operațională în decurs de un an, un an și jumătate.

  • UPDATE Executivul a aprobat în ședința de astăzi, Actul constitutiv al Băncii de Investiții și Dezvoltare – S.A. (BID).

Conform anexei de hotărâre, Misiunea generală a Băncii este “sprijinirea dezvoltării economice și sociale, a competitivității economice, a inovării și creșterii economice sustenabile, în scopul remedierii disfuncționalităților de pe piața financiară, în baza unei analize independente ex-ante”.

Obiectivele strategice ale Băncii ar fi asigurarea accesului la finanțare pentru proiecte de infrastructură viabile și atragerea capitalului privat în investiții, sprijinirea procesului de accesare și utilizare a fondurilor europene și a efectului de multiplicare asocia și furnizarea de asistență tehnică.

Strategia de afaceri va respecta cerințele de a nu prejudicia în mod semnificativ obiectivele de mediu, în sensul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088 și în conformitate cu Comunicarea Comisiei Europene (2021/C 58/01) – Orientări tehnice privind aplicarea principiului de „a nu prejudicia în mod semnificativ”, din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență instituit prin Regulamentul UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021.

Inițiatorii prevăd că banca îşi desfăşoară activitatea în nume și pe cont propriu, prin resursele proprii, cât și în numele şi pe contul statului, în limita mandatului acordat de către acționarul unic, prin Ministerul Finanțelor, având ca scop sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică și regională în România prin promovarea investițiilor și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili în acele sectoare în care au fost identificate disfuncționalități ale pieței financiare și decalaje de finanțare, în baza unei analize independente ex-ante, în scopul atenuării și reducerii lor prin desfășurarea de activități de dezvoltare, în conformitate cu legislația Uniunii Europene și națională aplicabilă și cu prezentul Act Constitutiv.

Activitatea Băncii se va desfășura cu respectarea legislației în materie de ajutor de stat.

“Banca acordă finanțare inclusiv în condiții de piață pentru activități de dezvoltare și acționează complementar cu instituțiile de credit în scopul remedierii deficitului de finanțare și disfuncționalităților pieței financiare”. În desfășurarea activității sale, Banca acționează în mod direct şi/sau prin intermediul instituţiilor de credit sau al altor intermediari financiari.

În cazul acordării finanțării în condiții de piață pentru activitățile de dezvoltare, Banca are obligația aplicării mecanismului de prevenire a fenomenului de excludere (crowding out) a instituțiilor financiare private.

Detalii AICI

Sursa foto: Ocean Credit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *