Guvernul înființează o nouă bancă de stat, Banca de Investiții și Dezvoltare. Ministrul Finanțelor: Vrem să fie operațională în decurs de un an, un an și jumătate

banca

Guvernul aprobă miercuri cadrul legal pentru înființarea unei noi bănci de stat, Banca de Investiții și Dezvoltare. Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat că vrea ca această nouă bancă să fie operațională în decurs de un an, un an și jumătate.

„Astăzi vom aproba înființarea și funcționarea Băncii de Investiții și Dezvoltare. Este o bancă cu capital de stat. Această bancă va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri. Este o bancă ce va deveni un partener al tuturor firmelor românești și instituțiilor publice și private. Este, de asemenea, un obiectiv pe care l-am asumat prin PNRR și programul de guvernare 2021-2024”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat că se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanțare ale economiei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Este un obiectiv programat de România încă din 2015, dar nu l-a realizat. Mai facem azi un pas important. Următorul pas va fi realizarea actului constitutiv și numirea managementului acestei bănci. Important este să avem instrumente diversificate de finanțare care trebuie să vină pe o piață de capital și financiară în care trebuie să se îndrepte cu mai multă prioritate către economie prin creșterea intermedierii financiare”, a precizat el.

Ministrul Finanțelor a afirmat că banca va fi condusă de un consiliu de supraveghere de 7 persoane și de un consiliu director de 3 persoane.

„Această bancă va fi înființată pe criterii de performanță. Cei care vor face parte pentru primii doi ani din acest consiliu care va participa la operaționalizarea băncii vor primi o sumă fixă și o primă de succes. Suma fixă nu va fi la nivelul sistemului bancar, ci va fi una modică, dar va fi indicatorul de performanță, cu criterii pe etape de îndeplinit, astfel încât cei care vor fi numiți să știe că de fiecare dată vor fi monitorizați astfel încât să avem banca operațională în decurs de un an, un an și jumătate. Pentru economie este foarte importantă apariția unui nou actor în sistemul financiar, pentru că necesarul de finanțare la nivel economic este din ce în ce mai mare, este și o logică a consecinței dezvoltării. Cu cât economia se dezvoltă, cu atât necesarul de finanțare este în creștere”, a precizat Câciu.

Banca de Investiții și Dezvoltare SA va fi o instituție de credit deținută 100% de statul român, prin Ministerul Finanțelor (MF), cu rol de instituție de dezvoltare care va deservi întreprinderile românești și alte entități aparținând sectorului public și privat din România, în scopul susținerii finanțării de proiecte care contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării, creșterii competitivității, inovării și creșterii economice, precum și creșterii absorbției fondurilor europene, conform proiectului dezbătut de Guvern, miercuri.

BID va utiliza o gamă largă de produse financiare: garanții individuale și garanții de portofoliu, împrumuturi pentru finanțarea capitalului de lucru și a proiectelor de investiții, împrumuturi pentru eficiență energetică. Ulterior, BID va putea include în gama de produse și instrumente de investiții de capital (de tip equity).

Banca este administrată în sistem dualist de către un Consiliu de supraveghere format din șapte membri, persoane fizice, din care cel mult un membru poate fi din rândul funcționarilor publici sau altor categorii de personal din cadrul autorităților sau instituțiilor publice, și un Directorat format din cel puțin trei membri.

Membrii Consiliului de supraveghere sunt numiți de către adunarea generală a acționarilor, iar membrii Directoratului sunt numiți de către Consiliul de supraveghere al Băncii.

Durata mandatului primilor membri ai Consiliului de supraveghere este de 2 ani.

Nominalizarea primilor membri ai Consiliului de supraveghere și Directoratului se face de către Ministerul Finanțelor prin ordin al ministrului finanțelor și poate fi făcută în etape în funcție de progresul înregistrat în procesul de înființare al băncii.

Mandatul membrilor organelor statutare, cu excepția primilor membri, are o durată de 4 ani, aceștia putând fi realeși.

Persoanele nominalizate/numite în funcțiile de membri ai organelor statutare, vor fi supuse evaluării și aprobării Băncii Naționale a României.

Banca va începe să funcționeze pe baza unui capital vărsat provenind de la bugetul de stat și venituri din privatizare, dar ulterior va trebui să atragă surse externe de finanțare pentru a-și extinde operațiunile.

Capitalul social inițial subscris de către acționar, prin Ministerul Finanțelor, este în valoare de până la 3 miliarde lei, care se va asigura din veniturile din privatizare, cu excepția sumei reprezentând echivalentul a 10 milioane euro, care se va plăti din bugetul de stat, în limita sumelor aprobate cu această destinație la subdiviziunea clasificației bugetare aferentă programelor cu finanțare nerambursabilă din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Cheltuielile de înființare ale băncii, cele cu remunerarea primilor membri, cu contractarea serviciilor de audit necesare pentru auditarea situațiilor financiare previzionate ale băncii, plata costurilor cu chiria aferentă sediului băncii, inclusiv cu sigla băncii se suportă până la înregistrarea Băncii la Registrul Comerțului din bugetul Ministerului Finanțelor în limita sumei de 6,8 milioane lei, și ulterior vor fi recuperate de acționar după înființarea băncii, prin încheierea unui contract de împrumut în acest scop.

Pe lângă fondurile de la bugetul de stat și/sau venituri din privatizare BID poate utiliza și alte surse de finanțare, cum ar fi veniturile din dobânzile și comisioanele pentru activitățile prestate, împrumuturi contractate de la diverse entități de pe piețele financiare internă și internațională, fonduri care pot fi încredințate pe bază de mandat de autorități ale administrației publice și/sau în cadrul inițiativelor de investiții la nivelul Uniunii Europene, împrumuturi subordonate și alte surse aprobate prin hotărâre a Guvernului.

Pe parcursul activității, veniturile obținute de BID vor fi utilizate pentru acoperirea costurilor de funcționare, orice surplusuri fiind reinvestite în dezvoltarea activităților sale, în primii 5 ani de funcționare nefiind acordate dividende acționarului.

După operaționalizare, BID va solicita CE obținerea certificării privind evaluarea pe bază de piloni (Pillar Assessment), astfel încât să poată deveni partener de implementare a instrumentelor financiare finanțate din fonduri europene nerambursabile, inclusiv de a acționa în calitate de Fond al Fondurilor, pe baza exemplelor din celelalte state membre UE – BGK (Polonia), SID Bank (Slovenia), MFB (Ungaria), HBOR (Croația) și Băncile de Dezvoltare Regională din Germania.

La momentul începerii funcționării, banca va prelua de la Banca de Export-Import a României EXIMBANK – S.A. atribuțiile Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, împreună cu participația la capitalul acestuia și cu fondurile aferente participării la activitatea Fondului și la acțiunile inițiate de către acționarii acestuia, în scopul promovării proiectelor avansate de România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. E un ghiseft.
    Nici nu aveti oameni competenti.
    Nici clienti.
    Cota de piata zero!
    E ce te bazezi Moromete sa risipești banul statului?
    Sa faci nimic!
    In cate decenii ajungi la cota de piata de 0,5%?
    Nu te auzi in prostie?
    Cred ca Manole de frica o să-ți de avizul!
    Vai de capul vostru!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.