Harghita a fost desemnată Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027. Juriul s-a uitat la toate segmentele care definesc această zonă a României: producătorii locali, diferitele produse certificate, ofertele din zona montană, cadrul natural și cultural, în esență, întreaga paletă de produse, locuri și activități pitorești pe care Harghita dorește să le înfățișeze Europei și lumii întregi, transmite G4Food.ro.
Președintele Consiliului Județean Harghita, Barna-Botond Bíró, a primit oficial titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2027 la 6 februarie 2025, în urma deciziei Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT).
La eveniment a fost prezent un juriu internațional din șapte țări, persoane care nu cunoșteau Harghita și nu o mai vizitaseră anterior. Szabó Károly, director executiv Visit Harghita, a menționat că nu este vorba de un anume preparat tradițional care le-ar fi atras atenția, ci de faptul că au apreciat bucatele tradiționale ale Harghitei și faptul că totul provine din surse locale.
Diane Dodd, președinte IGCAT, a evaluat județul Harghita ca impresionant din punct de vedere gastronomic.