Harta unităților de asamblare și producție de automobile în Europa: România figurează în raportul constructorilor europeni de automobile cu șase uzine

Redacția aug. 14, 2023 0 comentarii
Departamentul Montaj, masini, Dacia, autovehicule

322 de uzine de automobile au funcționat în Europa în 2022, față de 301 în anul precedent, arată cel mai recent raport al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), care pune pe hartă România cu șase fabrici.

În Europa, există 322 de uzine de asamblare a automobilelor, de producție de motoare și de baterii, în creștere de la 301 în 2021. Dintre acestea, 213 sunt în UE, în creștere de la 194 în 2021.

127 produc autoturisme, 71 produc autobuze, 56 construiesc camioane (vehicule utilitare grele), 46 produc camionete (vehicule utilitare ușoare), 71 construiesc motoare și 42 produc baterii.

Membrii ACEA construiesc autoturisme, furgonete, camioane, autobuze și motoare în 17 state membre ale UE.

Liderii membri UE ai clasamentului sunt Germania (cu 54 de unități de producție), Franța (31), Italia (23). Sunt bine poziționate Marea Britanie (36 fabrici) și Rusia (cu 32 de unități).

România este menționată pe harta ACEA cu șase fabrici: Ford (Otosan) Craiova, Renault (Dacia Mioveni), BMC Group (care asamblează autobuze, în Ilfov), producătorul de baterii Prime Motors – Rombat (Ilfov), Roman (Brașov) și ATP Exodus Group (producător de vehicule grele și autobuze, în Baia Mare).

 

Autorii notează că analiza include cele 27 de state membre ale UE, Belarus, Kazahstan, Macedonia de Nord, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit și Uzbekistan. Furnizorii de automobile, mulți producători de autovehicule și motoare de dimensiuni mai mici, precum și constructorii de caroserii personalizate nu sunt incluși în această prezentare generală. Harta realizată de ACEA include locațiile de producție a motoarelor ale majorității membrilor ACEA, dar omite uzinele de transmisie, de caroserie și orice alte uzine de piese pentru vehicule.

Citește și:

ANALIZĂ Producția de componente auto a pierdut peste 6.000 de angajați într-un an, dar afacerile din sector își revin: În 2022 au crescut numărul de firme, cifra de afaceri și profitul. Top companii

 

 

Sursă foto: Dacia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *