Încă o bâlbă a guvernului Ciucă: modifică în grabă o ordonanță de urgență dată exact acum trei săptămâni pentru a atenua criza facturilor la energie. OUG era atât de prost scrisă, că trebuie corectată

Nicolae Ciuca, PNL, Rares Bogdan

Guvernul Ciucă discută în ședința de vineri o ordonanță de urgență care să corecteze o altă ordonanță de urgență, dată în urmă cu exact două săptămâni, potrivit agendei executivului.

  • UPDATE 12:10 Guvernul a adoptat, vineri, această Ordonanță. Cu toate acestea, premierul a menționat această ordonanță, în deschiderea ședinței de Guvern, însă nu a explicat necesitatea adoptării ei. Nu a existat nici un briefing de presă explicativ, după ședința Executivului.

Guvernul recunoaște în preambulul proiectului de OUG că e nevoie de corecturi la actul legislativ inițial. În caz contrar, susține guvernul, ar apărea „dificultăți majore în aplicarea măsurilor de sprijin propuse atât de către autoritățile competente cât și de către operatorii economici implicați”.

Mai mult, guvernul Ciucă recunoaște că „în lipsa modificărilor propuse asupra anexelor la OUG nr. 27/2022, formulele de calcul incidente nu vor putea fi aplicate corespunzător, generând imposibilitatea determinării cantităților de gaze naturale reprezentând necesarul de consum pentru clienții casnici, precum și pentru producătorii de energie termică destinată populației”.

Cu alte cuvinte, ordonanța de urgență 27/2022, publicată în 18 martie, e atât de prost scrisă, că ea pur și simplu nu poate fi aplicată. OUG 27/2022 avea ca scop plafonarea prețurilor pentru consumatorii finali.

Un caz similar s-a înregistrat la începutul anului, tot la o ordonanță de urgență pentru sprijin pentru plata facturilor. Din cauza erorilor din actul inițial, guvernul a fost obligat să facă o ședință-fulger online pentru reparare, iar un secretar general al Ministerului Energiei a fost demis.

Vezi aici principalele modificări pe care guvernul Ciucă vrea să le facă la OUG 27/2022.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.