Încă o bancă obține suspendarea ordinului ANPC privind calculul ratelor. BRD câștigă la Curtea de Apel București

BRD Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

BRD a obținut suspendarea suspendarea Ordinului ANPC din 23 mai privind sancționarea băncilor pentru practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, a decis vineri Curtea de Apel București. Instanța nu s-a pronunțat încă pe fondul problemei, ci doar a suspendat aplicarea ordinului ANPC, pentru a evita pierderi mari dacă acest ordin va fi anulat în cele din urmă de instanță. Decizia este executorie, dar cu drept de recurs. Decizia Curții de Apel București vine după ce și Curtea de Apel Cluj a decis suspendarea ordinului, la solicitarea Banca Transilvania.

Soluția instanței: 

„Tip solutie: Admite cererea de suspendare
Solutia pe scurt: Admite cererea. Dispune suspendarea executării Ordinului nr. 418/23.05.2023 până la până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la data comunicării, cale de atac care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi 23.06.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlogirea grefei instanţei”.

Cereri similare de suspendare a ordinului au depus și Raiffeisen Bank, Credit Europe și First Bank. Pentru acestea, Curtea de Apel București a amânat cauza/pronunțarea până pe 30 iunie.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, acuza băncile că obligau clienții să achite preponderent dobândă atunci când rambursau creditul.

Marți, 16 mai, ANPC a anunțat că a amendat 11 bănci din România, pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor

Conform ANPC, practicile înșelătoare au constat în faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Cei 11 operatori economici sunt:

ING Bank
First Bank
Credite Europe Bank
OTP Bank
Alpha Bank
BancaTransilvania
Raiffeisen Bank
BCR
Patria Bank
Unicredit Bank
BRD Groupe Societe Generale.

Pe lângă o sancțiune contravențională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Săptămâna următoare, ANPC a sancționat alte 8 bănci:

  • EXIM Bank
  • Procredit Bank
  • Intesa Sanpaolo
  • Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară)
  • Libra Bank
  • CEC Bank
  • Garanti Bank
  • Vista Bank

Pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 8 amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Băncile au reacționat la decizia ANPC spunând că acest mod de calcul al ratelor este perfect legal și este practicat în toată lumea. Potrivit lor, un alt mod de calcul, prin care clientul va plăti proporții mai mari din principalul creditului va face ca aceștia să plătească rate mai mari în prima parte a creditului, ceea ce ar fi nesustenabil și pe mulți i-ar face să nu se mai califice la credite, depășind gradul de îndatorare (este luată în calcul prima rată a creditului).

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *