Încetinirea economică, confirmată în noiembrie, în zona euro se profilează recesiunea

zona euro

Încetinirea activității economice în zona euro s-a atenuat luna trecută, dar economia blocului comunitar s-ar putea contracta din nou în acest trimestru, deoarece sectorul serviciilor se confruntă cu o cerere slabă, potrivit unui sondaj citat de agenția Reuters.

În ultimul trimestru, economia s-a contractat cu 0,1%, potrivit Eurostat, iar indicele compozit PMI S&P Global/HCOB pentru luna noiembrie, publicat marți, arată că blocul este pregătit să se contracte din nou în acest trimestru, ceea ce reprezintă definiția tehnică a recesiunii.

Indicele PMI compozit, considerat un bun indicator al sănătății economice globale, a crescut la 47,6 de la 46,5 în octombrie, cel mai scăzut nivel din ultimii aproape trei ani, față de o estimare preliminară de 47,1.

Acesta este cel mai bun rezultat din iulie, dar indicele rămâne cu mult sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție.

Indicele PMI pentru sectorul serviciilor a crescut de la 47,8 în octombrie la 48,7 în noiembrie.

“Sectorul serviciilor a continuat să scadă în noiembrie. Îmbunătățirea modestă a indicelui lasă puțin loc de optimism în ceea ce privește o redresare rapidă în viitorul imediat”, spune Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.

“Această perspectivă îngrijorătoare este agravată de cea de-a cincea scădere lunară consecutivă a comenzilor noi: se așteaptă o scădere a PIB-ului pentru trimestrul al patrulea”.

Indicele care măsoară comenzile noi, un indicator al cererii, a rămas sub 50 pentru a cincea lună consecutivă, deși și-a revenit ușor la 46,7 de la 45,6 în octombrie.

Cu toate acestea, indicatorul de încredere pentru 2024 s-a îmbunătățit, indicele compozit al producției viitoare crescând de la 55,6 la 56,0.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *