Încrederea americanilor în economia SUA a scăzut în iunie la un nivel record, la un nivel comparabil cu punctul minim atins la mijlocul recesiunii din 1980

SUA, statele unite, america Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Încrederea americanilor în economic SUA a scăzut în iunie la un nivel record, în condițiile în care inflația și prețurile ridicate la benzină au afectat optimismul populației, scrie Financial Times.

Indicele de încredere a consumatorilor de la Universitatea din Michigan a raportat o valoare preliminară de 50,2 în iunie, cea mai mică valoare înregistrată, de la o valoare finală de 58,4 în mai. Această valoare a fost sub așteptările de 58, așa cum prognozau economiștii chestionați de Refinitiv, un furnizor global de date și infrastructură pentru piețele financiare.

Toate componentele indicelui de încredere a consumatorilor au scăzut în această lună, conduse de perspectivele pe un an în ceea ce privește condițiile de afaceri, care au scăzut cu 24% față de luna mai. Indicele așteptărilor consumatorilor a scăzut cu 15%, ajungând la 46,8, iar condițiile economice actuale au scăzut cu 12,5%, ajungând la 55,4 în iunie.

Joanne Hsu, directorul sondajelor de consum din Michigan, a declarat că sentimentul a scăzut la un nivel comparabil cu punctul minim atins la mijlocul recesiunii din 1980. În ciuda unei piețe puternice a locurilor de muncă, îngrijorările legate de inflație au cântărit încă foarte mult asupra consumatorilor, iar prețurile la benzină sunt principala preocupare.

Sentimentul consumatorilor a început să scadă în ianuarie din cauza creșterii cazurilor Omicron și a coborât și mai mult pe măsură ce războiul din Ucraina a alimentat o creștere a prețurilor la petrol în martie. Prețurile la benzină s-au îmbunătățit în aprilie, ceea ce a stimulat optimismul, dar prețurile la petrol au început să accelereze din nou.

Consumatorii nu sunt optimiști că prețurile la benzină se vor îmbunătăți și Hsu a raportat că aceștia se așteaptă ca prețurile la benzină să continue să crească în medie cu 25 de cenți în următorul an.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *