Încrederea investitorilor în zona euro s-a îmbunătăţit în iunie, pentru a zecea lună consecutiv

digitalizare calcule bursa bani dreamstime

Încrederea investitorilor în zona euro s-a îmbunătăţit în iunie, pentru a zecea lună consecutiv, dar redresarea economiei se confruntă cu dificultăţi, conform rezultatelor unui studiu publicat luni, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Indicele Sentix pentru zona euro a urcat la 0,3 puncte în iunie, de la minus 3,6 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la minus 1,8 puncte. Datele Sentix includ răspunsurile a 1.276 de investitori. Studiul a fost realizat în perioada 6-8 iunie.

Şi mai important, privind viitoarele aşteptări în zona euro a urcat la 10 puncte în iunie, de la 7,8 puncte luna precedentă, “furnizând speranţa că tendinţa ar putea continua în următoarele săptămâni. Economia germană ar trebui să trimită mai multe semnale încurajatoare, dar acestea încă nu s-au materializat”, se arată în comunicatul Sentix.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, indicele Sentix a ajuns în teritoriu negativ dar uşoara îmbunătăţire din prezent “este cu certitudine unul din principalele argumente pentru BCE în privinţa decizie de reducere a dobânzilor”. Şi indicatorul privind inflaţia arată o tendinţă descendentă, a precizat Sentix.

Germania, cea mai mare economie din Europa, a arătat o îmbunătăţire în iunie, indicele privind situaţia actuală a crescut la minus 26,3 puncte, de la minus 33,5 puncte în mai. “Stabilizarea economiei germane înregistrează un progres moderat”, a indicat Sentix.

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a înregistrat un avans de 0,3%, în primul trimestru din 2024, comparativ cu ultimele trei luni din 2023, arată datele Eurostat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *