Inflația din Franța a rămas în mod neașteptat la un nivel record în noiembrie de 7,1%

Redacția nov. 30, 2022 0 comentarii
Paris, Franta

Inflația din Franța a rămas în mod neașteptat la un nivel record în noiembrie de 7,1%, sfidând o încetinire în alte părți ale zonei euro și slăbind apelurile adresate Băncii Centrale Europene de a încetini ritmul de creștere a ratelor dobânzilor, scrie Bloomberg.

Prețurile de consum în a doua economie ca mărime din blocul monetar au crescut cu 7,1% față de anul precedent, egalând creșterea din octombrie, a declarat miercuri biroul de statistică Insee. Analiștii intervievați de Bloomberg estimaseră o creștere de 7%.

Raportul francez urmează după datele mai slabe privind inflația de marți pentru Germania, Spania și Belgia. Datele pentru întreaga zonă euro, formată din 19 state membre, sunt așteptate miercuri mai târziu, iar economiștii estimează, de asemenea, o ușoară moderare – prima din ultimii 1 an și jumătate.

Cheltuielile de consum au scăzut cu 2,8% în octombrie de la o lună la alta, față de așteptările privind o scădere de 0,6%, reflectând în special o scădere de 7,9% a consumului de energie pe fondul prețurilor ridicate ale energiei, agravate de războiul din Ucraina.

Prețurile de consum din Franța au crescut cu 6,2% în noiembrie, de la an la an, neschimbate față de octombrie, reflectând prețurile mai mari la alimente și produse manufacturate și o ușoară încetinire a prețurilor la energie, au mai arătat datele preliminare ale INSEE.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *