Inflația din Franța a scăzut mai repede decât se preconiza/ Prețurile au crescut cu 2,3% în martie, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani și jumătate

leclerc, magazin, alimente

Inflația din Franța a scăzut mai repede decât se preconiza, ajungând la cel mai scăzut nivel din iulie 2021, ceea ce sporește speranțele că inflația globală din zona euro va continua să scadă atunci când această cifră va fi publicată săptămâna viitoare, scrie Financial Times.

Creșterea prețurilor de consum în cea de-a doua mare economie din zona euro a încetinit la 2,3% în martie, față de 3,2% în februarie, potrivit cifrelor publicate vineri de agenția națională de statistică. Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o valoare de 2,8%.

Declinul a reflectat creșterea anuală mai lentă a prețurilor în toate domeniile, inclusiv o scădere a inflației serviciilor la 3%, o scădere a inflației energetice la 3,4% și o scădere bruscă a inflației alimentelor la 1,7%. Prețurile alimentelor proaspete au scăzut cu 3,9% în anul până în martie.

De la o lună la alta, inflația franceză a încetinit de la 0,9% la 0,3%.

Cifrele, care vin înaintea datelor privind inflația din Italia, care vor fi publicate vineri, vor consolida probabil pariurile investitorilor că Banca Centrală Europeană va începe să reducă ratele dobânzilor în iunie.

Guvernatorul băncii centrale franceze, François Villeroy de Galhau, a declarat joi că BCE ar putea chiar să reducă dobânzile la următoarea ședință, din 11 aprilie, dacă inflația va continua să scadă mai repede decât se preconizează, iar economia va rămâne în stagnare.

“Nu trebuie să ignorăm riscul de a împovăra excesiv activitatea prin menținerea piciorului apăsat pe frâna monetară pentru prea mult timp”, a spus el, adăugând că acest lucru înseamnă că “a venit timpul” să începem să reducem ratele în această primăvară.

“Data exactă a primei reduceri – aprilie sau începutul lunii iunie – nu are nicio importanță existențială”, a adăugat el.

Datele spaniole publicate miercuri au arătat că inflația în cea de-a patra mare economie din zona euro a crescut ușor mai puțin decât se preconiza pe scară largă, la 3,2% în martie, de la 2,9% în februarie.

Inflația de bază spaniolă, care elimină prețurile energiei și ale alimentelor proaspete pentru a oferi o imagine mai bună a presiunilor de bază asupra prețurilor, a încetinit de la 3,5% în februarie la 3,3% în martie.

Creșterea anuală a prețurilor de consum în cele 20 de țări care au moneda euro a încetinit la 2,6% în februarie, apropiindu-se astfel de ținta de 2% stabilită de BCE.

Cu toate acestea, cei care stabilesc rata de dobândă sunt încă îngrijorați de faptul că creșterea rapidă a salariilor continuă să împingă în sus prețurile în sectorul serviciilor, care utilizează intensiv forța de muncă, unde inflația a încetinit doar ușor, ajungând la un ritm anual de 3,9% în februarie.

De când pandemia și invazia Rusiei în Ucraina au declanșat cea mai mare creștere a prețurilor din ultima generație, inflația din zona euro a scăzut rapid de la vârful de 10,6% atins în octombrie 2022. Acest lucru a generat speranțe că BCE ar putea începe în curând să reducă costurile de împrumut, după ce anul trecut a majorat rata de referință la un nivel record de 4%.

Înalți responsabili ai politicii BCE au semnalat că este probabil să aștepte până în iunie pentru a avea timp să verifice dacă presiunile salariale sunt suficient de moderate pentru a permite inflației să atingă ținta lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *