Rata inflației din SUA a ajuns la 8,6% în luna mai, cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani

Redacția iun. 10, 2022 0 comentarii
Inflatie

Rata inflației din SUA a ajuns la nivelul de 8,6% în mai, cel mai ridicat nivel din decembrie 1981, scrie Financial Times.

Vârful inflației a fost cauzat în principal de o nouă creștere a prețurilor la energie, prețurile naționale ale benzinei apropiindu-se de 5 dolari pe galon ca urmare a conflictului prelungit dintre Rusia și Ucraina, și de o creștere constantă a costurilor legate de servicii – cum ar fi cele legate de industria de turism. Aceste creșteri au compensat o moderare a cheltuielilor pentru anumite bunuri.

Administrația Biden a încercat să arunce vina pe președintele rus Vladimir Putin, legând creșterea prețurilor la mărfuri de război. Un oficial de la Casa Albă a declarat joi că întreruperile lanțului de aprovizionare cauzate de blocajele Covid-19 din China sunt, de asemenea, susceptibile de a fi menținut o presiune ascendentă asupra inflației în luna mai.

Inflația ridicată a devenit cea mai mare provocare economică pentru administrația Biden, ale cărei eforturi de a pune la cale una dintre cele mai rapide redresări ale pieței muncii din istoria SUA au fost umbrite de prețul pe care creșterea vertiginoasă a prețurilor l-a avut asupra gospodăriilor americane.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a recunoscut recent că s-a „înșelat” în ceea ce privește măsura în care inflația va deveni o problemă persistentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *