INS: Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primul semestru cu 12%. Cresc construcțiile de infrastructură, scad cele rezidențiale

Constructii Sursă foto: Unsplash

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primul semestru din acest an, faţă de perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, ca serie brută, cu 12,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 12,8%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres.

Conform INS, în primul semestru, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 12,0%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de reparaţii capitale (+36,7%), lucrările de construcţii noi (+9,9%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,7%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+33,1%). Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 4,6%, respectiv cu 0,8%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,8%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+34,4%), lucrările de construcţii noi (+10,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,3%). Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti (+32,1%). Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 4,0%, respectiv cu 0,1%.

Potrivit INS, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în iunie 2023 comparativ cu mai 2023, ca serie brută, cu 12,7%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+23,5%), lucrările de reparaţii capitale (+17,0%) şi la lucrările de construcţii noi (+8,2%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţii inginereşti (+19,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (+11,2%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 1,5%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,6%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,6%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+5,8%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 0,1%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+3,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (+0,9%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 7,1%.

În iunie 2023 comparativ cu iunie 2022 volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 15,2%. Pe elemente de structură, creşteri s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (+52,0%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+32,2%) şi la lucrările de construcţii noi (+5,4%). Pe obiecte de construcţii, creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti (+39,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+5,5%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 14,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 15,4%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+53,1%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+32,4%) şi la lucrările de construcţii noi (+6,2%).

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *