INTERVIU Șeful Nokian Tyres: Pe viitor, capacitatea de producție la viitoarea fabrică din Oradea se va putea tripla, de la 6 milioane la 18 milioane de anvelope/ Pentru 2030 compania vrea să aibă un program de reciclare sau reutilizare a anvelopelor în cadrul fabricii

anvelope, cauciucuri, mașini, auto

Jukka Moisio, CEO-ul companiei finlandeze Nokian Tyres, a declarat că, pe viitor, capacitatea de producție a viitoarei fabrici din Oradea, unde primele anvelope vor fi produse la finalul anului 2024, se va putea tripla, de la 6 milioane la 18 milioane de anvelope. Deși reprezentanții companiei spun că nu vor lua o astfel de decizie prea curând, șeful Nokian Tyres precizează ar putea fi o posibilitate de extindere. 

  • Compania finlandeză Nokian Tyres a inaugurat oficial, joi, lucrările de construcție a fabricii de producție de anvelope din Oradea, în prezența premierului Nicolae Ciucă, după ce firma s-a retras din Rusia. Investiția se ridică la 650 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro este ajutor de stat. Compania a transmis că fabrica va avea o capacitate de producție de 6 milioane de anvelope, primele anvelope vor fi produse la finalul anului 2024, cu producția în masă începând în 2025, iar pe viitor 90% din anvelope vor merge la export. (Detalii, AICI)

Jukka Moisio precizează că se poate extinde capacitatea de producție, întrucât compania dispune de un teren suficient de mare încât să permită chiar și triplarea ei în viitor. 

„Capacitatea de producție se poate mări întrucât dispunem de terenul necesar pentru a extinde fabrica asfel încât să ajungem la triplarea producției, de la 6 milioane de anvelope la 18 milioane, însă nu luăm această decizie prea curând, dar ea poate fi luată. Este o posibilitate”, a declarat Jukka Moisio, CEO-ul Nokian Tyres, într-o discuție cu presa la Oradea.

Potrivit reprezentanților companiei, Nokian Tyres va ajunge să exporte până la 90% din anvelopele produse în cadrul fabricii din Oradea în principal în Europa, însă CEO-ul companiei menționează că o parte din producție va ajunge inclusiv în SUA.

În cadrul fabricii de la Oradea vor lucra peste 500 de persoane. În acest sens, întrebat dacă va aduce lucrători din afara Uniunii Europene sau din alte țări, șeful Nokian Tyres spune că este o prioritate pentru companie să angajeze persoane din zona locală, din România. Pe viitor, dacă cetățeni din Ungaria, de exemplu, vor dori să lucreze în cadrul fabricii, vor putea face acest lucru, însă compania se concentrează pe a atrage forță de muncă din țară.

„Această zonă este o prioritate, pentru că, evident, este important ca atunci când venim în România să putem sprijini, să facem investiții aici, dar și să le facilităm oamenilor să vină și să lucreze pentru noi. Așa că, bineînțeles, în acest sens ar fi într-adevăr de preferat ca angajații să fie din piața locală. Cred că, în primul rând, am începe cu România, iar dacă apoi vor veni și alți oameni, de exemplu, din Ungaria pentru a se alătura echipei noastre, este în regulă, însă noi nu ne concentrăm pe a atrage forță de muncă din alte țări, ci dorim să începem atragerea de talente în România”, precizează acesta.

De asemenea, pentru 2030 compania vrea să aibă un program de reciclare sau reutilizare a anvelopelor, tot în cadrul fabricii din Oradea. În prezent, 25% din anvelopele noi sunt din materiale reciclabile sau reutilizabile.

„În 2030, anvelope reciclabile sau regenerabile vor fi produse în fabrica din Oradea. Anul trecut am prezentat un concept de anvelopă care a ajuns la 93% material reciclabil sau reutilizabil, este posibil să ajungem până la 93% și, pornind de la acest concept, dorind ca până în 2030 să atingem la o scară industrială 50% până în 2030. Este posibil, pe baza a ceea ce știm astăzi să ajungem la 93%, iar pe baza a ceea ce știm în 2030, ar fi posibil să ajungă chiar la 100%”.

Potrivit unui document publicat de Ministerul Finanțelor, printre obiectivele Nokian Tyres în România se numără și dezvoltarea economiei locale și bunăstarea locuitorilor din zonă, prin remunerarea personalului angajat peste nivelul mediu al pieței forței muncă din regiune. Astfel, salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în august 2022, de 1.229 euro lunar.

Ministerul mai precizează că contribuțiile pe salarii colectate de către statul român de la Nokian Tyres Europe Operations SRL vor depăși 5,8 milioane euro anual încă din anul 2026. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea contribuțiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane euro. Adițional, impozitul pe profitul companiei este estimat a atinge aproximativ 2,5 milioane euro pe an. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea impozitului pe profit estimat se va ridica la 16,37 milioane euro. Ca urmare a investiției realizate, în perioada 2023-2032, contribuțiile la bugetul general consolidat generate de investiția realizată de Nokian Tyres PLC sunt în valoare de 69 milioane euro, potrivit estimărilor Finanțelor.

Impactul asupra economiei locale pe perioada 2023-2032 este cuantificat la 147 milioane euro, din calcul excluzând costurile companiilor de construcții care vor contribui la edificarea fabricii sau potențiali furnizori de echipamente. Peste 9% din costurile operaționale angrenate de investiție în perioada 2023-2032 vor fi angajate cu companii locale, furnizori de utilități și o parte din materia primă, precum și alte costuri, generând un impact pozitiv suplimentar prin creșterea cifrei de afaceri a companiilor locale cu aproximativ 20 milioane euro anual, mai arată documentul.

sursa foto: Pixabay.com

Comentarii

  1. -Matias Laviniu-Gheorghe.
    -Tel:0756.395.523. Com.Tulca Nr.843. Jud:Bihor.
    – Am atestat de Stivuitorist.
    -Face-ți Angajări la Nokian Tyres dealer?.
    -O să aveți transport din afara Oradea Salonta si satele din împrejuri Salontei dintre Salonta-Tulca Nouă. Tulca Mare până in Tinca Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *