Nokian Tyres a inaugurat oficial lucrările la fabrica de producție de anvelope din Oradea, investiție de 650 de milioane de euro. Producția va începe la finalul lui 2024, iar 90% din anvelope vor merge la export

NOKIAN

Compania finlandeză Nokian Tyres a inaugurat oficial, joi, lucrările de construcție a fabricii de producție de anvelope din Oradea, în prezența premierului Nicolae Ciucă. Compania a transmis că fabrica va avea o capacitate de producție de 6 milioane de anvelope, primele anvelope vor fi produse la finalul anului 2024, cu producția în masă începând în 2025, iar pe viitor 90% din anvelope vor merge la export.

Nokian Tyres a anunțat anul trecut, în noiembrie, că intră în România și va investi 650 de milioane de euro pentru a construi o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme, după ce s-a retras din Rusia, iar 100 de milioane de euro din investiție va reprezenta ajutor de stat.

„Ne-am adunat să sărbătorim începutul construcției. O investiție mare ca aceasta este viitorul. Va oferi prosperitate pentru oamenii din jur și va oferi anvelope și servicii către clientii noștri. În 2022 am decis să investim în noi fabrici și știam că aveam nevoie de o locație competitivă. Suntem convinși că în anii următori ne vor oferi competitivitate care ne va oferi prosperitate. Vrem să continuăm cooperarea în săptămânile, lunile, anii și zecile de ani care vor urma. Toate produsele noastre vor fi fabricate în Oradea pentru piețele europene. Ne uităm în viitor privind colaborarea cu România. Ne uităm la profituri puternice pentru această fabrică”, a declarat Jukka Moisio, CEO Nokian Tyres.

Foto: Economedia

Un alt reprezentant al Nokian Tyres a declarat că primele anvelope vor fi produse la fabrica din România la sfârșitul anului 2024 și producția în masă va începe la începutul anului 2025.

„Vom avea o capacitate de producție de 6 milioane de anvelope și cred că pe viitor 90% din anvelope vor merge la export”, a spus el.

Premierul Nicolae Ciucă, prezent la eveniment, a declarat că România avea nevoie de această investiție, „să producă mai multe anvelope ținând cont că anul trecut în România s-au produs peste 500.000 autovehicule prin cele două companii care produc autoturisme în țara noastră.

„Practic, țara noastră s-a aflat la sfârșitul anului trecut pe locul șase în rândul producției de autovehicule. Discutăm de complementaritate dintr-un sector cheie al economiei românești și industria de automotive. Sunt elemente foarte importante pe care trebuie să le subliniem și să le aducem la cunoștință ori de câte ori avem ocazia. Cred că este important să subliniem că din aceasta investiție ajutor de stat este de 100 milioane de euro, din punctul meu de vedere un model de a înțelege modul în care ne putem sprijini reciproc pe proiecte de anvergură. Avem nevoie de proiecte de anvergură”, a declarat premierul.

El a precizat că în 2024 vom avea primele anvelope produse la Oradea.

„Practic, Oradea va fi un loc important pe harta producției de automotive din Europa, din lume, va însemna mai multe locuri de muncă, mai mulți bani la bugetul local și la bugetul de stat. Este o investiție, un demers care asigură o parte de beneficiu pentru toți actorii implicați în acest proiect”, a declarat Ciucă.

Foto: Economedia

Santier Nokian/ captură YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *