Inundațiile din Australia trimit prețul grâului la un nivel record în ultimii nouă ani

agricultura, combina, lan de grau

Prețul grâului a atins luni la Chicago niveluri inedite în ultimii nouă ani, pe fondul îngrijorărilor legate de ploile puternice care au căzut în Australia, scrie BFM TV.

Ploi torențiale au căzut în ultimele zile în statele australiene Queensland și Noul Wales de Sud, două regiuni unde se cultivă intens grâul în Australia.

Imagini difuzate de presa locală arată terenuri sub apă, în timp ce fermierii vorbescc de cele mai grave inundații pe care le-au văzut vreodată.

“În raport cu ce știam săptămâna trecută, situația s-a agravat”, a explicat Michael Zuzolo, analist pentru Global Commodity Analytics and Consulting.

“Și pare mult mai improbabil ca ei (Australia) să fie capabili să exporte 24,5 milioane de tone de grâu, din cauza inundațiilor”, a avertizat analistul, referindu-se la ultimele estimări ale departamentului american al Agriculturii (USDA).

În ediția din noiembrie a raportului Wasde, USDA clasa Australia pe locul nouă la nivel mondial în rândul exportatorilor, în previziunile pentru sezonul 2020/21.

Deja afectat de o producție inferioară așteptărilor în mai multe regiuni ale lumii, în special în Statele Unite și în Canada, prețul grâului a urcat luni până la 8,5950 dolari per bushel, pentru prima oară de la începutul lui decembrie 2012.

Bursele sunt îngrijorate și de noile previziuni ale unui model meteo pe termen mediu, care nu mai prevede ploi sau ninsori în Midwest și în câmpiile din nord, principalele zone de cultură ale grâului în SUA.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *