Investițiile rusești sau chinezești în zăcăminte de hidrocarburi din România pot fi blocate. Iohannis a permis legea care permite inclusiv denunțarea acordurilor petroliere în vigoare

sonda offshore sursa ExxonMobil

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți proiectul de lege care aprobă ordonanța de urgență 27/2020, numită la acel moment ordonanța anti-Lukoil.

Noua legislație, care modifică legea petrolului 238/2004, a fost adoptată de guvernul Orban în februarie 2020, la scurt timp după apariția informației că gigantul american ExxonMobil ar fi primit o ofertă de la compania rusă Lukoil pentru participația sa la operarea zăcământului de gaze din Marea Neagră.

Ordonanța de urgență din 2020, aprobată prin lege de Parlament în 10 martie 2021 și promulgată acum de președinte, dă atribuții autorităților române să refuze, ”din motive de securitate națională”, concesionarea de zăcăminte de petrol și gaze către companii controlate de state sau persoane din afara Uniunii Europene.

Mai mult, noua legislație permite ca, printr-o hotărâre de guvern, să fie denunțat unilateral un acord petrolier obținut de o astfel de companie din afara UE. În acest moment există mai multe astfel de acorduri, printre care și cele cu ExxonMobil și Lukoil, ambele pentru zăcămintele de gaze din Marea Neagră.

Citește aici legea promulgată de președintele Iohannis

Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *