IRCC s-a actualizat de la 1 octombrie. Analiză Finzoom: Cum au evoluat ratele la creditele ipotecare în ultimii doi ani?

Redacția oct. 3, 2023 0 comentarii
banca, credit, calcule, calculator

IRCC, indicele în funcție de care se calculează ratele creditelor cu dobândă variabilă contractate după mai 2019, a crescut începând cu 1 octombrie, la 5,96% (de la 5,94%), iar valoarea acestuia este valabilă până la sfârșitul anului. Comparativ cu indicele din trimestrul trecut, acum rata este mai mare cu doar 4 lei, arată calculele comparatorului Finzoom, dar față de acum un an rata este mai mare cu 337 lei, iar față de acum doi ani cu 816 lei.

Comparativ cu indicele din trimestrul trecut, acum rata este mai mare cu doar 4 lei. Însă dacă ne uităm la valoarea indicelui de acum un an, rata este mai mare cu 337 lei, iar față de acum doi ani cu 816 lei, arată analiza Finzoom.

Cu toate acestea, IRCC încă se află sub valoarea ROBOR-ului la 3 luni (6,40% – se menține la această valoare din august).

Simulare de calcul: Credit Ipotecar 250.000 lei / 30 ani (dobânda: indice + 3,50%)
“Până când BNR nu va reduce dobânda cheie, nu vom vedea reduceri de indici bancari sub valorile actuale, de aproximativ 6%. Fiindcă acum, dacă au bani în plus, băncile îi pot depune la BNR și primesc dobândă de 6%. La o dobândă de politică monetară de 7%, dobânda BNR de depozit este 6% și cea de creditare este de 8%. Deci, în acest interval se mișcă de obicei și dobânzile interbancare”, arăta o analiză din vară.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *