Israelienii de la Aspen Group preiau, într-o tranzacție complexă, clădirile office Swan și Polonă 68 Business Center, evaluate la 60 mil. euro

swan

Compania imobiliară israeliană Aspen Group a anunțat  pe 8 decembrie semnarea unui memorandum de principii neobligatoriu privind cooperarea cu Teddy Sagi Group, deținută de miliardarul Teddy Sagi, cu o avere estimată la 3,6 miliarde de dolari. Ca parte a memorandumului de principii, Sagi Group a fost de acord să investească în Aspen Group și filiala sa Aspen BV, care coordonează operațiunile din Europa. Cele două părți vor acționa pentru a adăuga valoare Aspen BV și vor promova o ofertă de acțiuni la una dintre bursele europene în următoarele 18 luni. De asemenea, Aspen va prelua o firmă a Sagi Group, care deține două clădiri de birouri din România.

Potrivit ziarului israelian Globes, în total, Sagi Group va investi și va acorda un credit total de circa 170 milioane de euro către Aspen Group și filiala sa.

În cadrul acordului, stabilit de părți, s-a convenit ca Sagi Group să cumpere 5% dintre acțiunile Aspen Group, într-o alocare privată, la un preț de 3,37 euro pe acțiune și pentru o sumă totală de aproximativ 11,3 milioane de euro.

Potrivit memorandumului de principii, Aspen BV va aloca 24,99% din acțiunile sale grupului Sagi și în contrapartidă cu achiziționarea acțiunilor sale de grupul Sagi, Aspen va cumpăra de la Sagi o companie (n.r. probabil Smartown) care deține două active imobiliare în România în valoare estimată la aproximativ 60 milioane euro, care produce un venit net anual din chirie de aproximativ 4,2 milioane euro.

În plus, grupului Sagi i se vor aloca opțiuni de creștere a participației în Aspen BV cu încă 15,01%, până la un total de 40%, în schimbul injectării de numerar în Aspen BV. Potrivit capitalului actual, acest lucru ar însemna injectarea a circa aproximativ 50 milioane de euro, iar la exercitarea opțiunii, Sagi Group va plăti o primă de 3 milioane de euro către Aspen Group.

Smartown a preluat, în 2016, birourile Swan din Pipera, de circa 29.000 mp, contra sumei de 30 milioane de euro. De altfel, Teddy Sagi, care are o avere evaluată la 3,6 miliarde de dolari, a plătit, prin Smartown, aproape 50 de milioane de euro pe două proiecte de birouri. Prima tranzacţie, din octombrie 2016 a vizat proiectul de birouri Swan din Pipera Nord, cumpărat de la Casa de Insolvenţă Transilvania contra sumei de 30 milioane euro, iar în primăvara lui 2017 a cumpărat clădirea de birouri Polonă 68 Business Center, de 9.600 mp, cu 17 milioane de euro şi un yield de puţin peste 9%, potrivit datelor din piaţă.

Smartown mai deține clădirile istorice Dionisie Lupu din apropierea Pieței Lahovary și Dorobanți 16 și 18.

Sursa foto: Smartown

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.