Italienii de la Beltrame cumpără COS Târgoviște. Tranzacția este analizată de Consiliul Concurenței

Carmen Radu ian. 14, 2022 0 comentarii
combinatul otel cos targoviste sursa site oficial

Grupul italian Beltrame, unul dintre cei mai mari producători europeni de bare din oţel şi alte oţeluri speciale, care deține în România și combinatul Donalam Călăraşi, vrea să preia activele funcționale ale Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște. Tranzacția este analizată în prezent de Consiliul Concurenței, a anunțat instituția într-un comunicat de presă.

COS Târgoviște S.A. se află, în prezent, în procedura de reorganizare judiciară, activităţile de producţie încetând în anul 2019.

Activele funcționale care fac obiectul tranzacției cuprind bunuri imobiliare, echipamente și stocuri necesare desfășurării activității de producție, respectiv fabricare de oțel și de produse siderurgice lungi, precum și desfășurării activităților conexe.

Grupul italian Beltrame ar fi 38,3 milioane de euro pentru activele COS Târgoviște.

AFV Acciaierie Beltrame SpA este o societate din Italia ce are ca obiect principal de activitate producerea de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje. AFV Acciaierie Beltrame SpA este societatea mamă a Grupului AFV Beltrame.

Grupul AFV Beltrame este activ în producerea și vânzarea mai multor tipuri de produse siderurgice, deținând facilități de producție în Italia, Franța, Elveția și România. Societățile membre ale Grupului AFV Beltrame sunt profilate pe producerea și distribuția oțelurilor speciale și barelor din oțel, în majoritatea ţărilor din Spațiul Economic European.

În România, Grupul AFV Beltrame activează prin intermediul Donalam S.R.L., care deține și operează unitatea de producție, respectiv laminorul de profile grele al fostului combinat siderurgic din Călărași. Din grup mai face parte Beltrame S.R.L., societate nou înființată
(noiembrie 2021) și care, până în prezent, nu a generat cifră de afaceri.

Pentru activele COS Târgoviște și-a manifestat interesul și Liberty Galaţi, fostul Sidex, care a oferit 39,9 milioane de euro pe acestea.

Potrivit profit.ro, unitatea de producție a COS Târgoviște este „vânată” de următoarele companii:

– combinatul siderurgic Donalam Călărași, deținut de grupul italian Beltrame,

– compania germană Techcom GmbH, specializată în modernizarea tehnologică a facilităților din industria metalurgică, activă în spațiul ex-sovietic,

– Liberty Steel din grupul GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, proprietarul fostului Sidex Galați.

Potrivit profit.ro, activul funcțional industrial „Producere oțel de construcții” al COS Târgoviște a fost evaluat la aproape 302 milioane lei de către administratorii judiciar și special.

Tribunalul Târgoviște a pronunțat în iunie 2021 hotărârea prin care Combinatul COS Târgoviște (fost Mechel) a intrat în faliment.

COS Târgoviște a avut în 2020 pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net din 2019 de peste 140 milioane lei. Numărul salariaților a scăzut de la 1.311 la 921.

Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște este în procedură de insolvență din februarie 2013 și este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Combinatul s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel, iar acum este controlat de offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd cu 86 %. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) deține 4%, iar restul e deținut de mici acționari. Administratorul special al combinatului este cetățeanul rus Oleg Shvedakov, născut în 1973 în fosta URSS.

Foto: Combinatul COS Târgoviște / site oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *