Combinatul COS Târgoviște a intrat în faliment după decizia Tribunalului Târgoviște. Joburile a peste 900 de angajați, în pericol

combinatul otel cos targoviste sursa site oficial Foto: Combinatul COS Târgoviște / site oficial

Tribunalul Târgoviște a pronunțat miercuri hotărârea prin care Combinatul COS Târgoviște (fost Mechel) a intrat în faliment, potrivit minutei de ședință. Combinatul a avut anul trecut pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net din 2019 de peste 140 milioane lei. Numărul salariaților a scăzut de la 1.311 la 921.

Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște este în procedură de insolvență din februarie 2013 și este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Combinatul s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel, iar acum este controlat de offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd cu 86 %. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) deține 4 %, iar restul e deținut de mici acționari. Administratorul special al combinatului este cetățeanul rus Oleg Shvedakov, născut în 1973 în fosta URSS.

  • Solutia pronunțată de Tribunalul Dâmbovița, potrivit portalului instanței: Respinge cererea de confirmare plan de reorganizare modificat şi completat, propus de societatea creditoare ALPHARD FINANCIAL CORP. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de intrare în faliment, cerere formulată de creditoarea SC Distribuţie Energie Electrică România SA. În temeiul disp. art. 107 alin. 1 lit. C din Legea nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, dispune începerea procedurii falimentului debitoarei COS Târgovişte SA. În temeiul art. 107 alin 2 lit. b din Legea privind procedura insolvenţei nume?te, în calitate de lichidator judiciar provizoriu, pe Maestro SPRL filiala Bucureşti, cu o retribuţie de 1500 lei, acesta urmând a îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din Legea privind procedura insolvenţei. În temeiul art. 107 alin. 2 din Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei, dispune dizolvarea societăţii debitoare si ridicarea dreptului de administrare al acesteia. Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor si Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, pentru efectuarea menţiunii, precum si publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă. Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor creanţelor născute în cursul procedurii la 13 08 2021; Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea si comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la 27 08 2021 ; Fixează termenul limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute in cursul procedurii la 10 09 2021. Fixează termenul limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 30 09 2021. Acordă termen pentru continuarea procedurii la 19 10. 2021. Document: Hotărâre intermediară  204/2021  30.06.2021

Firma Uni Steel Impex, un distribuitor de feroaliaje și metale neferoase, a formulat cererea de deschidere a procedurii falimentului pentru suma de aproape 331.000 de lei, reprezentând facturi neachitate din 2019.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Uni Steel Impex este deținută de Mirabela Filișan din comuna Buzescu, Teleorman, cu 90%, și Adrian Popa din Sectorul 5 al Capitalei, cu 10%.

La termenul din 18 mai 2021, Tribunalul Dâmbovița a luat act de depunerea la dosarul de insolvență a ”Completării la modificarea planului de reorganizare a activității debitorului COS Târgoviște” de către președintele Comitetului Creditorilor, offshore-ul cu acționar necunoscut din Insulele Virgine Britanice, Alphard Financial Corp.

Cererea de completare a planului de reorganizare prevede ”începerea de urgență a procedurii de vânzare prin licitație publică a activului funcțional al COS Târgoviște prin transfer de active (activitate)”, adică darea în plată a activelor combinatului.

Compania offshore este cel mai mare creditor al combinatului, cu o creanță de 254 de milioane de lei. Al doilea cel mai mare creditor al COS Târgoviște este ANAF cu o creanță de peste 200 de milioane de lei.

Potrivit profit.ro, unitatea de producție a COS Târgoviște este ”vânată” de mai multe companii precum:

– combinatul siderurgic Donalam Călărași, deținut de grupul italian Beltrame,

– compania germană Techcom GmbH, specializată în modernizarea tehnologică a facilităților din industria metalurgică, activă în spațiul ex-sovietic,

– Liberty Steel din grupul GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, proprietarul fostului Sidex Galați.

Potrivit profit.ro, activul funcțional industrial „Producere oțel de construcții” al COS Târgoviște a fost evaluat la aproape 302 milioane lei de către administratorii judiciar și special.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Trec des pe lângă acest colos și ma doare inima când vad cata bătaie de joc e. Cum pe vremea lui Ceaușescu mergeau ale dracu toate și după revoluție au devenit direct ghene?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.