Joe Biden anunță că G7 va retrage Rusiei statutul de „națiune cea mai favorizată” și îi va interzice să se împrumute de la FMI și Banca Mondială

Redacția mart. 11, 2022 0 comentarii
joe biden

Președintele american Joe Biden a anunțat că statele G7 vor face pași pentru a retrage Rusiei statutul de „națiune cea mai favorizată”, care îi permite să facă schimburi comerciale internaționale în condiții favorabile.

„Astăzi, împreună cu colegii din G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și UE – vom anunța noi pași pentru a pune presiune asupra lui Vladimir Putin. În primul rând, fiecare națiune va face pași pentru a retrage Rusiei statulul de „națiune cea mai favorizată”. Acest statut înseamnă că două țări au fost de acord să facă comerț între ele în cele mai bune condiții: tarife scăzute, puține bariere în calea comerțului și cel mai înalt nivel permis al importurilor. Dacă vom retrage acest statut, Rusiei îi va fi mai greu să facă comerț cu Statele Unite. Și dacă o vom face unitar cu alte națiuni, care reunesc jumătate din economia mondială, va fi o lovitură severă pentru economia rusă care deja suferă în urma sancțiunilor noastre”, a declarat Joe Biden, în cadrul unei conferințe de presă.

În plus, președintele american a anunțat că SUA va interzice câteva importuri din Rusia, precum fructe de mare, votcă și diamante.

Potrivit lui, G7 îi va interzice Rusiei să se împrumute de la instituții financiare de top la nivel mondial, cum ar fi Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

G7 va adăuga noi nume pe lista oligarhilor ruși țintiți deja de statele occidentale, a precizat Biden. „Îl susțin pe Putin, fură de la populația rusă și își ascund banii în țările noastre. Fac parte din cleptocrația de la Moscova, trebuie să suporte sancțiunile”, a spus el.

Acestora le va fi mai dificil să cumpere bunuri de lux produse în SUA, deoarece Statele Unite interzic exportul de produse de lux către Rusia.

„Acestea nu sunt ultimele măsuri pe care le vom lua”, a mai declarat Biden.

sursa foto: Facebook The White House

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *