Jumătate dintre abonații platformelor de streaming ar renunța la servicii dacă s-ar scumpi

Redacția aug. 11, 2021 0 comentarii
netflix, tv

Jumătate dintre utilizatorii platformelor de streaming video ar înceta să mai folosească aceste servicii în cazul în care prețul lor ar crește, arată studiul Deloitte Digital Media Trends 2021.

Potrivit studiului, costul este cel mai important factor în decizia consumatorilor de a se abona la un serviciu de streaming video pentru aproape jumătate (46%) dintre respondenți, aspect care determină 55% dintre aceștia să folosească servicii de streaming video care se susțin financiar din publicitate. Raportul subliniază, de asemenea, că sensibilitatea la preț este un factor cheie pentru serviciile de divertisment, deoarece utilizatorii platformelor de streaming video (49%), de jocuri video (38%) și audio (37%) ar înceta să le mai folosească în cazul în care prețul ar crește.

Raportul evidențiază și că pandemia de COVID-19 a amplificat apetitul utilizatorilor din toate generațiile pentru jocurile video. Exponenții Generației Z (87%), Millennials (83%) și ai Generației X (79%) afirmă că accesează jocuri video pe dispozitive precum smartphone-uri, console de jocuri sau calculatoare cel puțin săptămânal, aspect care i-a ajutat să rămână conectați cu alte persoane și să depășească perioadele dificile.

Studiul arată că al doilea cel mai important factor în decizia consumatorilor de a se abona la un serviciu de streaming video este conținutul (35%). În acest context, raportul evidențiază concurența puternică în rândul furnizorilor, utilizatorii serviciilor de streaming video deținând în medie patru abonamente, utilizatorii serviciilor de streaming audio contra cost având în medie două abonamente, iar cei ai platformelor de jocuri video, trei abonamente. Pe de altă parte, 52% dintre respondenți consideră că este dificil să acceseze conținut prin intermediul atât de multor platforme, 66% sunt frustrați atunci când conținutul pe care doresc să îl vizioneze nu mai este disponibil pe o platformă și 49% sunt nemulțumiți atunci când o platformă nu le face recomandări relevante. Ponderea utilizatorilor care își reziliază abonamentele la serviciile de streaming video s-a menținut la aproximativ 37% în perioada octombrie 2020 – februarie 2021, arată studiul.

„Ponderea clienților care își reziliază abonamentele este de mult timp un factor important pe agenda jucătorilor din industria de telecomunicații și, ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19, industria de media și divertisment se confruntă acum cu aceeași provocare. Comportamentul consumatorilor de servicii de streaming din această perioadă va contribui la apariția unei piețe mai mature și mai competitive. În acest context, furnizorii se vor concentra pe retenția clienților, vor crea experiențe personalizate și unice pentru utilizatori și își vor intensifica eforturile de a le oferi conținut relevant, cum a fost cazul Netflix, care a difuzat conținut educațional gratuit pe propriul canal de Youtube în contextul închiderii școlilor pe fondul pandemiei, sau al HBO Max, care a lansat filme pe platformă în aceeași zi în care acestea au debutat în cinematografe”, a spus Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.

Raportul subliniază faptul că a asculta muzică este una dintre primele trei activități preferate de toate generațiile, 60% dintre respondenți folosind un serviciu de streaming audio contra cost, în timp ce aceeași pondere de utilizatori accesează un serviciu de streaming audio gratuit, care se susține financiar din publicitate. Pentru cei care plătesc un abonament lunar, conținutul audio a fost factorul principal în decizia de a se abona la un astfel de serviciu, urmat de folosirea acestuia fără pauze publicitare și de prețurile rezonabile. În cazul celor care folosesc un serviciu de streaming audio gratuit, lipsa costurilor a fost principalul factor în decizie, urmat de ușurința cu care accesează serviciul și de gama variată de conținut.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.