Kupland, „statul” persoanelor care lucrează în regim de telemuncă

munca distanta, remote, nomad digital Sursa foto: Pixabay

La apogeul pandemiei, telemunca devenise noua normalitate. Europa a fost cucerită de popularitatea lucrului la distanță. Urmând tendința, unii antreprenori din regiunea de sud-est a Estoniei au creat o rețea dedicată telemuncii. Se numește Kupland și își propune să îmbine confortul cu utilul, scrie Euronews Italia, potrivit Rador.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă antreprenoarea Ave Oit, care se poate concentra asupra laptopului ei, în timp ce unii dintre copiii săi tricotează, iar alții citesc reviste. Oit a lucrat de la distanță pentru Haani Loometare Creative Farm, în județul Haanja.

„O modalitate de a combina afacerile cu plăcerea”

Când lucrez în regim de telemuncă, explică, mă pot bucura de un mediu atât liniştit, cât și stimulant, care îmi permite să ies puţin din rutina zilnică: „Familia mea şi-a dorit să plece undeva în timpul vacanței elevilor, să facă ceva frumos împreună, însă adulții nu pot pleca în vacanță: trebuie să muncim. Așa că am încercat să îmbinăm utilul cu plăcerea”.

Erkki Peetsalu, în schimb, deține Haani Loometare. Ani de zile a editat ediția estonă a National Geographic pe dealurile din județul Haanja. Pentru mulți, explică el, schimbarea locului de muncă, chiar dacă doar pentru o perioadă, este deosebit de importantă. Pentru că ajută la găsirea de noi pasiuni. „Angajatorii încep să înțeleagă faptul că pentru oamenii din ziua de azi vacanțele nu mai sunt suficiente. Rutina lor de lucru impune ceva mai mult. Aici, la Haani Creative Farm, se poate petrece timp cu oile, se poate face sport sau drumeții”.

În Kupland s-au mutat deja 7.600 de oameni

Echipa din Kupland este convinsă că telemunca nu se va demoda și că pot deveni cei mai importanți angajatori din sud-estul Estoniei. „Munca la distanță – explică Lennart Liba, șeful Centrului de Dezvoltare Põlvamaa – ar putea deveni standardul, asigurând și o valoare adăugată mai importantă. Din lipsă de forță de muncă, nu putem aduce aici industrii mari, dar acest mediu, atât monden, cât și natural, poate atrage persoane din Estonia, dar și din străinătate”.

Dacă în 2021, în Kupland s-au mutat peste 3.000 de persoane pentru a lucra de la distanță, anul trecut numărul acestora a ajuns la 7.600. Inclusiv câțiva „nomazi digitali” din Australia, Asia și America.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *