Liderii UE iau în considerare impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei și asupra aurului

aur Sursă foto: Unsplash

Liderii Uniunii Europene vor menține presiunea asupra Rusiei la summitul de săptămâna aceasta, când vor sublinia faptul că se lucrează în continuare la sancțiuni, potrivit unui proiect de document. Liderii iau în considerare să impună sancțiuni și pentru aur, scrie Reuters.

UE a adoptat șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului de la începutul invaziei din Ucraina, în februarie, dar mai multe sectoare, inclusiv cel al gazelor, rămân în mare parte neatinse, deoarece guvernele UE încearcă să evite cu grijă măsurile care ar putea afecta economia lor mai mult decât cea a Rusiei.

Textul la care s-a ajuns este un compromis între țările nordice și estice, care au făcut presiuni pentru o referire clară la un al șaptelea pachet și națiuni precum Germania și Olanda care, în schimb, au avertizat să se concentreze pe aplicarea măsurilor existente, mai degrabă decât să adauge imediat altele.

Deși în prezent nu se pregătește niciun nou pachet, se lucrează la identificarea sectoarelor care ar putea fi afectate, au declarat oficialii. Aurul este una dintre posibilele viitoare ținte, potrivit unor surse Reuters.

Aurul este un activ crucial pentru Banca Centrală a Rusiei, care s-a confruntat cu restricții de acces la unele dintre activele sale deținute în străinătate din cauza sancțiunilor occidentale.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *