Lista marilor contribuabili nu va fi actualizată de ANAF în decembrie, ci va amânată un an / Fiscul consideră că nu se justifică actualizarea în acest an, având în vedere că a fost făcută deja în 2021 / Precedenta fusese făcută în 2016

ANAF Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să amâne actualizarea listei marilor contribuabili cu un an, deși această ar trebui făcută până pe 10 decembrie 2022.

Acest lucru este prevăzut într-un proiect de ordin pus recent în dezbatere, scrie avocatnet.ro. Cea mai recentă actualizare a fost acum aproape un an, iar următoarea va fi pe final de 2023. 

În categoria marilor contribuabili intră, printre altele, BNR, băncile, societățile de asigurări, societățile de investiții financiare, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, entitățile nou-inființate care au declarat că vor face investiții de cel puțin 10 milioane euro in primii 3 ani de activitate.

Reprezentanții Direcției generale de monitorizare venituri și sinteză din cadrul ANAF au explicat că, în urma analizării pachetului de contribuabili mari, au ajuns la concluzia că nu este necesară o actualizare în luna decembrie a anului curent. Prin urmare, s-a propus amânarea operațiunii cu un an.

Aceștia au afirmat că „nu se justifică actualizarea în acest an a listei contribuabililor mari, având în vedere faptul că această listă a fost actualizată în 2021 (…), iar evoluția acestora nu s-a modificat semnificativ”, conform referatului de aprobare al proiectului de ordin.

Și Lucian Heiuș, președintele ANAF, declara recent că și-ar dori ca actualizarea listelor contribuabililor să se facă o dată la doi ani, notează publicația citată.

Actualizarea de anul trecut a fost făcută după o pauză de 5 ani.

Așa cum reiese din Ordinul ANAF 1.721/2021, ce cuprinde regulile pentru administrarea marilor contribuabili, lista acestora și a sediilor lor secundare trebuie actualizată anual până la data de 10 decembrie și apoi publicată pe www.anaf.ro. 

Ordinul de anul trecut a venit cu reguli noi pentru administrarea marilor contribuabili în noiembrie 2021 și a fost urmat rapid de un ordin cu o nouă listă a acestor firme, valabilă de la 1 ianuarie 2022. Ulterior, reprezentanții ANAF și-au dat seama că ar trebui înlăturate de pe listă câteva zeci de firme, astfel că au reactualizat-o în februarie 2022.

 

 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *