Ludovic Orban: Nu înțeleg de ce PSD încearcă să pună legătura între dezbaterea PNRR și ratificarea tratatului EUROATOM / Nu pot să-și bată joc de toți cetățenii din UE

G4Media mai 17, 2021 0 comentarii
ludovic-orban

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni că nu înțelege de ce PSD încearcă să condiționeze dezbaterea Planului Național de Relansare și Reziliență de votul pentru ratificarea tratatului EUROATOM în Parlament.

”Îi invit pe toți parlamentarii că nu pot să-și bată joc de toți cetățenii din UE, încercând să șantajeze cu neparticiparea la votul de ratificare a tratatului. Comisia Europeană nu poate începe finanțarea în toate țările UE”, a declarat Orban la finalul ședinței conducerii PNL.

PSD a anunțat încă din luna martie că nu va vota tratatul EUROATOM până când premierul Florin Cîțu nu va prezenta PNRR în Parlamentu. Fără voturile PSD, Coaliția nu are cum să adopte tratatul EURATOM pentru că este nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari.

Cele mai relevante declarații făcute de Ludovic Orban pe tema PNRR

Am discutat și de PNRR. Sunt reforme necesare, reforma pensiilor, digitalizarea, reforma în ce privește funcționarea sistemului fiscal, în domeniul justiției, în educație, toate aceste reforme fac parte din reformele incluse în programul de guvernare și vor fi realizate pentru că sunt necesare.

Asta este o discuție a premierului care a anunațat că va avea o discuție cu liderul PSD. Eu cred că PNRR este rodul unei consultări ample, care a fost făcută în societatea românească, consultare la care au participat actori importanți din societate, patronat, asociații profesionale, de grupuri reprezentative. PNRR nu poți să-l aprobi în Parlament, este în discuții, în negocieri.

Este complicat să facă obiectul unor dezbateri parlamentare. Nu înțeleg de ce PSD încearcă să pună legătura între dezbaterea PNRR și ratificarea tratatului Euroatom. Este necesară o majoritate calificată de două treimi. Îi invit pe toți parlamentarii că nu pot să-și bată joc de toți cetățenii din UE, încercând să șantajeze cu neparticiparea la votul de ratificare a tratatului. Comisia Europeană nu poate începe finanțarea în toate țările UE.

Context

Tratatul EURATOM prevede creșterea contribuției de la 1,2%, la 1,4% din Venitul Național Brut. Este o decizie necesară pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență. România ar urma să beneficieze de 30,5 miliarde de euro pentru Planul Național de Redresare şi Rezilienţă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.