Marcel Ciolacu, despre creşterea impozitului pe locuinţe: Au o altă formulă şi viziune primarii de municipiu, iar Asociaţia Municipiilor din România va face o propunere

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, întrebat luni cum va fi majorat impozitul pe proprietăţi, că primarii de municipiu au o altă viziune, o altă formulă de calcul, iar Asociaţia Municipiilor din România urmează să facă o propunere în acest sens, citat de News.ro.

„A fost această discuţie şi urmează să am o discuţie în coaliţie. Nu e foarte clar amendamentul şi vor să vină cu anumite lămuriri şi o să vină şi ei cu o propunere la liderii de grup. Mărirea taxelor locale sub nicio formă nu ajută bugetul de stat de unde se dau măriri de salarii sau pensii. Sunt două lucruri total diferite. Au o altă formulă şi viziune primarii de municipiu, iar AMR va face o propunere. Ştiţi foarte bine că această mărire pe proprietăţi care ajută bugetele locale a fost făcută acum trei luni de zile, prin ordonanţă de urgenţă. Primarii au venit şi au explicat tehnic că nu se poate face acest lucru. Ar fi o mărire până la 50%. Cu grila notarială lucrurile erau foarte clare, în funcţie de unde ai proprietatea. Acum se caută altă formulă ca să fie aplicabilă şi corectă”, a declarat Marcel Ciolacu, după şedinţa de luni a Consiliului Politic Naţional al PSD.

Chestionat câţi bani ar fi colectaţi la bugetul de stat prin această măsură de creştere a taxelor la nivel local, liderul social-democraţilor a răspuns: „Era estimarea făcută pe grila notarială ce ar fi dus aproape de 700 milioane euro”.

„Mai ales că avem un jalon în PNRR şi o recomandare a organismelor internaţionale penru că, în România, 2% din PIB reprezintă taxa pe proprietăţi. Media europeană este de 4%”, a completat Ciolacu.

Pe 20 septembrie, Marcel Ciolacu preciza că impozitarea proprietăţilor în funcţie de grila notarială ar putea fi amânată sau schimbată, dacă nu poate fi implementată în forma actuală.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercurea trecută, chestionat despre amendamentul depus de senatorii din coaliţie privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie. Şeful Executivului a mai spus că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că ar fi imposibil de realizat până la finalul anului 2022.

Guvernul a adoptat un proiect de OUG, în luna iulie, care a modicat impozitarea proprietăţilor, de la 1 ianuarie 2023. Prin urmare, va fi făcută trecerea de la impozitul în funcţie de zonă şi materialele de construire utilizate la impozitul pe valoarea proprietăţii stabilită în funcţie de grila notarială. Actul normativ aprobat de Executiv este în procedură parlamentară, unde pot fi aduse schimbări.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *