Marcel Ciolacu: Este clar că trebuie să venim cu o plafonare a prețurilor la carburanți

Marcel Ciolacu

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, că Guvernul trebuie să vină cu o plafonare a prețurilor la carburanți, deoarece există „speculanți” în această piață. Declarațiile sale vin în contextul în care în acest weekend au avut loc proteste la benzinării, șoferii cerând plafonarea prețurilor, pe modelul din Ungaria.

„Sunt anumite companii prestigioase, corecte care, într-o conjunctură cum a fost pandemia, au avut niște venituri excepționale… Sau cum a fost această criză din energie, la carburanți. Unele dintre ele sunt bazate pe un preț speculativ. Aștept de la ministerul Energiei explicații. Dacă cetățenii au dus greul în această perioadă și tu ai făcut venituri excepționale este normal ca pe o perioadă limitată… Statul a cheltuit imens să combată pandemia, câteodată eficient, câteodată neeficient. Un efort din partea acestor companii nu este nici incorect, nici injust, este un element corect în orice stat. Eu vreau să ne așezăm la masă să luăm deciziile cât mai corecte, unde sunt speculanți, precum pe zona de carburanți. Este clar că trebuie să venim cu o plafonare. Părerea mea că trebuie plafonat prețul și cu o marjă de profit”, a declarat luni liderul social-democraților, la sediul PSD.

Surse din PSD au precizat pentru Economedia că intenția PSD este de a plafona adaosul pe lanț, în prezent de 37%, în care nu sunt incluse profit, transport, asigurări. Potrivit acestora, PSD intenționează să lase o marjă de profit, de 5-10% de exemplu, pentru a aduce benzina înapoi la 7 lei, pe un termen limitat. 

Amintim că prețul carburanților a crescut accelerat de la începutul acestui an, în special după ce războiul Rusiei în Ucraina a scumpit barilul de petrol. În prezent prețul unui litru de benzină trece de 8,5 lei, iar cel al unui litru de motorină este de peste 9 lei. Spre comparație, la începutul anului, benzina și motorina costau în medie circa 6,3 – 6,5 lei pe litru.

Ciolacu a mai precizat că excepțiile din Codul Fiscal se ridică la 64 miliarde lei.

„Nu se mai poate continua așa, o spun toți finanțiștii, toți auditorii externi, despre care nu putem spune că sunt social-democrați. În cepriește Codul Fiscal din punctul meu de vedere arată precum eram în Evul Mediul. Sunt excepții peste excepții, jocuri de noroc impozitate cu 1%, companii impozitate cu 1%, alte companii cu un angajat impozitate cu 1%, altele fără angajat cu 3%, dacă soarele răsare din sud nu din nord cu 5%. Nu se poate continua cu așa ceva. Eu nu pot să observ că toate țările economice dezvoltate nu au excepții, ci au un sistem de impozite progresivă. Avem excepții de exemplu pentru zona de construcții. Excepția era ca de la salariul minim să ajungi la 3.000 lei ca oamenii să nu mai plece din țară, să rămână în România. Ne-am trezit că aceste excepții sunt doar până la 30.000 lei”, a mai spus Ciolacu.

Sursă foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Comentarii

 1. Din cate am inteles omul s-a săturat. Zici că-i un sindicalist nu un președinte de partid aflat la ..guvernare. Este ca lupul care se plange de starea pășunilor :)))

 2. Bretenul Marsel visează plafonării.
  Mai repede cade guwernerul măi Marsel.
  Cand s-or ingurguta ambasadorii de la Înalta poartă dispare și subiectul ăsta măi Marsel.
  Locuitorii de la Kolonika trebuie să sufere.
  Dacă n-am avea resurse ar fi preturi normale.

 3. Ciolacule, lasa-ne cu aburelile, esti o j…..e ordinara…asa-s TOTI acesti indivizi care guverneaza Romania…. niste j…..i!!!
  S….r!

 4. comunistule care esti! cat ti-a trebuit ca sa ajungi la axioma asta?! CUM MARAIM PUTIN CUM VA BAGAM IN SEDINTE NESIMTITILOR! PENTRU CA VA ESTE FRICA DE BOBOR! APASATI PEDALA CORVOADELOR PANA INCEPEM SA MISCAM IN FRONT! PRETURILE ASTEA NU TREBUIE SA EXISTE. PENTRU CA ELE SUNT PERMISE DE VOI GOLANILOR! sa vedeti acum in cat timp vor rezolva problema. pentru ca ACUM asta vor face. VOR SCOATE DE LA SERTAR MASURILE PREGATITE PENTRU MOMENTUL IN CARE BOBORUL SE VA BURZULUI SI VOR ACTIONA ASA CUM TREBUIAU SA O FACA DE MULT.

 5. Stau și mă întreb, ce așteaptă de nu au făcut-o deja? Nu au liber de la stăpânire, sau vor sa fie iarăși mai catolici decât papa. Pe ăștia îi doare la pedală de populație, dar odată le va veni rândul să se teamă, că toate se plătesc pe lumea asta!

 6. Tovarasi, astazi se da drumu’ la plafonare. Pretul redevine 4.20 lei ca acum 2 ani. Ca acela era pretul real. Pan atunci popor bleg, te ndemn sa NU mai mergi cu masina. Esti in stare sa arati ca POTI si VREI ??.
  Pffff…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *