Marea Britanie: PIB-ul stagnează în octombrie, înainte de impactul variantei Omicron

Londra, Marea Britanie

Creșterea economică în Regatul Unite a stagnat în octombrie la 0,1% după ce marcase o încetinire în trimestrul trei, înainte de impactul noii variante Omicron a coronavirusului, potrivit Le Figaro.

Produsul intern brut (PIB) a fost afectat de o reducere a activității în sectorul construcțiilor, care a eclipsat avansul din servicii, potrivit raportului lunar publicat vineri de Biroul național pentru statistici.

Pe ansamblul trimestrului trei, PIB-ul britanic a câștigat 1,3%. Activitatea ansamblului economiei rămâne cu 0,5% sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei. Lipsa de piese și de semiconductori afectează în continuare producția de automobile. În schimb, serviciile au revenit la nivelul dinaintea pandemiei Covid-19.

Pentru majoritatea economiștilor, stangarea creșterii și impactul așteptat al variantei Omicron asupra economiei, cu intrarea în vigoare de noi restricții, ar putea determina Banca Angliei să nu majoreze dobânzile în ciuda avansului inflației.

Marea Britanie afișează unul dintre cele mai dure bilanțuri europene în materie de Covid, cu circa 146.000 de decese și în jur de 45.000 noi cazuri detectate zilnic. Oamenii de știință se tem că sistemul sanitar ar putea fi complet depășit în cazul unui avans puternic de cazuri provocat de noua variantă.

Potrivit datelor publicate vineri, importurile provenite din UE s-au redus cu 700 milioane de lire în octombrie, în condițiile în care importurile din țări din afara UE au crescut cu 300 de milioane de lire. Exporturile de produse britanice spre UE au scăzut cu 400 de milioane de lire, în timp ce exporturile cu destinația în afara UE au crescut cu 800 de milioane.

Sursa foto: Facebook/Welcome to London

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.